5 jaar garantie
meubelen met betekenis
rechtstreeks van de makers
100% tevredenheidsgarantie
levering < 6 weken

Interview met Centaine Kipp van CentaineCreations

Hey, we zijn benieuwd wie je bent! Wie ben je en wat doe je?

Hoi! Wat leuk dat jullie mij vragen voor dit interview! Mijn naam is Centaine Kipp, ik ben 22 jaar en ben sinds september 2018 eigenaresse van CentaineCreations Interioradvice en Styling. Ik geef advies aan zowel particulieren als bedrijven. Ik denk onder andere mee over de inrichting van bijvoorbeeld woonhuizen, bedrijfspanden, horecazaken en sportscholen.

Waarom heb je gekozen voor dit vak?

Hier kan ik eigenlijk niet eens een bewust antwoord op geven. Ik zat namelijk in groep vijf van de basisschool, toen wist ik al dat ik deze kant op zou gaan. Ik denk dat ik dus wel kan zeggen dat ik vooral mijn hart heb gevolgd! Ik was altijd bezig met het veranderen van mijn slaapkamer, ook had ik als kind al een duidelijke mening over de rest van het huis en de kapsalon van mijn moeder ;-).

Wat vind je het mooiste aan je vak?

Zeker weten de reactie van mijn opdrachtgevers! Zodra mijn opdrachtgevers het ontwerp zien en ik hun enthousiasme zie, bloei ik helemaal op! Daar doe ik het immers allemaal voor. Ook wanneer een opdrachtgever zegt: ‘’dit had ik zelf zo nooit kunnen bedenken’’, voel ik mij voldaan, dan heb ik ze namelijk echt ergens bij kunnen helpen.

Welke successen heb je tot nu toe behaald met je ontwerpen? En hoe heb je die behaald?

Toen ik afstudeerde van het Cibap in 2018 won ik de Cibap Talent Award. Totaal onverwacht, omdat ik niet eens wist dat deze award bestond. Daardoor mocht ik 3 weken lang exposeren in museum de Fundatie in Zwolle met mijn afstudeerproject, het interieurontwerp voor een woning in Nieuwleusen. Dit was echt onwijs gaaf!

De render van het project in Nieuw Leusen van Centaine. Het huis is gebouwd en wordt op dit moment zelf ingericht door de bewoners volgens het plan van Centaine.

Wat heeft het winnen van de CIBAP Talent award verder voor jou betekend?

Doordat mijn werk in museum de Fundatie mocht hangen ben ik ook in de media geweest, verschillende kranten hebben een stuk geschreven en veel vragen van klanten. Het is voor mij echt de kickstart van mijn carrière geweest, omdat ik hierdoor in één keer groot bereik had en daardoor veel potentiële klanten mijn naam in een keer leerden kennen.

Wat is jouw grootste droom voor je bedrijf? En waarom is dat je grootste droom?

Ik heb tijdens mijn studie in Noord Italië en op Sicilië gewoond en gewerkt en ben al vanaf heel jong fan van Italië. Begin vorig jaar vroeg mijn bedrijfscoach mij naar mijn droom. Daar hoefde ik dus niet lang over na te denken: een opdracht in Italië! Ik sprak mijn droom uit op LinkedIN en binnen 1 week had ik een te gekke opdracht binnen. Ik werkte namelijk een week lang vanuit Italië om een interieurontwerp te maken voor een gastenverblijf, Casa Ciao Bella. Nu spreek ik elke keer weer een andere droom uit. Het lijkt mij bijvoorbeeld heel gaaf om dit jaar nog een ontwerp te maken voor een hotel/recreatiewoning of restaurant. En ooit, ooit… wil ik een boek schrijven!

Welk project wat je tot nu toe hebt ontworpen ben je het meest trots op en waarom?

Op elk project ben ik trots. Zodra mijn opdrachtgever enthousiast is en zegt: “dit is precies wat ik bedoelde maar niet uit mijn handen kreeg”, ben ik gelukkig! Maar als je echt wil dat ik een project kies, is dat het woonhuis uit Nieuwleusen, omdat dit mijn eerste ‘echte’ project was. Daarnaast ben ik erg trots op het ontwerp voor The Mixer, een bedrijfsverzamelgebouw waar ik ook zelf mijn kantoor heb.

De begane grond van kantorengebouw The Mixer in Apeldoorn.

Vertel eens wat meer over The Mixer, waarom ben je zo trots op dat project?

Het was het eerste bedrijfspand wat ik inrichtte, ondanks dat ik dacht dat mijn voorkeur eigenlijk altijd bij woningen lag. Toen ik daar voor het eerst kwam, schrok ik er van omdat ik dacht: ‘hoe ga ik dit eigenlijk allemaal doen’. Het was een stuk meer werk dan ik had gedacht.

Maar toen het klaar was, kwamen er zoveel positieve reacties op. En ik heb er later ook veel mooie vervolgopdrachten door gekregen. Door The Mixer richt ik nu veel meer bedrijfspanden in en ben ik er achter gekomen dat ik ook dit deel van het vak ontzettend leuk vind. Gisteren was ik er toevallig weer en toen bedacht ik me nog hoe ontzettend mooi ik het vind geworden.

Wat vind je het belangrijkste in de meubels die je gebruikt in je ontwerpen?

Ze moeten niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch! Ook vind ik het leuk als een meubel of materiaal een verhaal heeft, dit hoeft niet bij elk meubel maar zeker wel bij een van de meubels. Want hoe leuk is het voor de opdrachtgever als ze ook een verhaal kunnen vertellen bij een meubel waar ze trots op zijn en blij mee zijn.

Welke werkzaamheden vind je het leukste om te doen?

Het visueel maken van ideeën. Zodra ik een ruimte binnenloop scan ik de ruimte en neem ik het gesprek met de opdrachtgever in mij op. Ik verzamel ideeën en kan de ruimte goed voor mij zien. Zodra ik deze ideeën visualiseer voor mijn klanten door middel van bijvoorbeeld een 3D ontwerp geef ik de opdrachtgevers een kijkje door mijn ogen en zien ze wat ik bedoel.

Ook voorkomen ze miskopen doordat ze het gehele ontwerp al zien voordat alles omgegooid is en de meubels gekocht zijn. Ook voor nieuwbouwwoningen is dit heel handig, zo zien ze namelijk voordat hun huis daadwerkelijk gebouwd is, hun huis al wel in 3D. Zo kunnen we dus makkelijker bepalen waar je onder anderen stroompunten wil gaan meenemen in de opbouwfase.

Zou je dat ook adviseren? Om al te beginnen met het maken van een interieurplan voordat de bouw begint?

Zeker. Omdat mensen vaak denken dat het interieuradvies later wel komt. Maar door dit direct te doen voorkom je veel onnodige fouten later in de bouw. Door het in 3D te zetten zie je direct of alle deuren logisch openen, hoe iets er daadwerkelijk uit komt te zien. Als je dan een fout tegen komt of je wilt iets toch nog net anders, dan bespaar je daarmee juist geld later in de bouw.

Wat is jouw persoonlijke stijl? En hoe zien we die terug in je ontwerpen?

Ik zei altijd dat ik geen eigen stijl heb. Wel hoor ik van steeds meer mensen in mijn omgeving dat ze mijn ‘handtekening’ herkennen in mijn ontwerpen. Ik maak vaak gebruik van rustige kleuren, veelal aardetinten. En ik gebruik graag natuurlijke materialen zoals hout, linnen en staal. Ook vind ik veel planten in een interieur belangrijk. Door altijd een eye-catcher in m’n ontwerpen te gebruiken probeer ik altijd de ‘wow-factor’ in mijn ontwerpen te behalen.

Laten we het dan anders vragen, hoe ziet het er bij jou thuis uit?

Thuis heb ik ook nog te maken met mijn vriend, dus daar moeten we elkaar een beetje tegemoet komen. Mijn vriend kocht het huis een jaar geleden als een echte opknapper. Alle elektra en leidingen zijn opnieuw gelegd en ook heeft hij verschillende wanden opnieuw opgebouwd. Toen ik in beeld kwam kon ik mij dus lekker bezig houden met de inrichting. Zo wilde hij bijvoorbeeld alle wanden wit. Ik kan nu vast verklappen dat er bijna geen één wand wit is ;).

Zelf ben ik van de zachte natuurtinten. De basiskleur van het huis is dan ook een zachte taupe kleur geworden (Purbeck Stone van Farrow and Ball). Mijn vriend is wat meer van de stoere robuuste materialen, junglebehang en leren banken. We hebben daarom op de wand achter de bank en op één wand in de keuken een donkergroen behang toegepast. En de bank is ook groen geworden, niet van leer maar van fluweel. Zo combineren we onze stijlen.

Samen vinden we het mooi om het oude van het huis terug te laten komen. Zo hebben we sierlijsten op het plafond en behouden we onder meer de oude en-suite deuren.

Centaine’s kantoor in The Mixer in Apeldoorn. Een heerlijke ruimte!

Je had het net over een eye-catcher. Wat is voor jou een echte eye-catcher en hoe pas je dat in in je projecten?

Dat kan door middel van een van de producten van jullie ontwerpers, door echt een meubel met een verhaal. Dat mensen een meubel zien wat een ‘WOW’ effect heeft en waar mensen wat over kunnen vertellen.

Een mooi voorbeeld van hoe ik het op een andere manier heb toegepast in een ander project is het project in Nieuw Leusen. Bij dat project heb ik bijvoorbeeld een fotobehang toegepast met een foto uit de tweede wereldoorlog, waarop onderduikers staan die riet aan het snijden waren. Die foto is gemaakt op de plek waar het huis nu staat. En omdat er vroeger riet werd verbouwd, heb ik dat ook veel toegepast in het interieur. Zo probeer ik een huis echt persoonlijk te maken en een verhaal te geven.

Wat is de belangrijkste vaardigheid voor een interieurontwerper? En waarom is dat de meest belangrijke vaardigheid volgens jou?

Goed luisteren naar je klant, maar ook de klant zelf en de omgeving scannen! Dat is ook de reden waarom ik persoonlijk contact met mijn klanten zo belangrijk vind. Het interieur moet een vertaling zijn van de persoonlijkheid  van de opdrachtgever en geen standaard modelwoning of Pinterest plaatje. Ik betrek daarom mijn opdrachtgevers in het proces, zodat het langzaam steeds meer als hun plekje gaat voelen. Ook vraag ik naar hun dag, hoe bewegen ze door het huis bijvoorbeeld? Houden ze van natafelen of zitten ze liever met z’n allen voor de tv op een lounge bank?

Bij bedrijven vraag ik naar kernwaarden van het bedrijf, en welk gevoel een ruimte moet oproepen bij hun klanten of werknemers. Tijdens een tussenpresentatie laat ik de werknemers dan ook input geven op het ontwerp en vraag ik ze naar hun wensen.

Een interieurontwerp voor een woning in Apeldoorn. Het project wordt binnen

Wat is het ergste wat je ooit bent tegengekomen op interieurgebied?

Heb je even? Nee ik krijg echt de kriebels van geruit scanbehang, gordijnen die tot de vensterbank lopen i.p.v tot de grond en nep grasmatten in een kantoor om het ‘buitengevoel’ naar binnen te halen…

Dat klinkt inderdaad ernstig Centaine..

Hoe ben jij bezig met duurzaamheid in je vak als interieurontwerper? En wat zijn je ambities hierin?

Ik let niet heel bewust op trends, hoewel het naast niet te ontkomen is dat er altijd iets van een trend in voorkomen. Maar ik kijk echt naar wat past bij de opdrachtgever en hun manier van leven of werken. Zo voorkom je dat je over bijvoorbeeld een jaar ergens op uitgekeken raakt en iets anders wilt.

Pas je dat ook toe in de meubels die je gebruikt?

Ik kijk wel naar bijvoorbeeld welke stoffen kwalitatief heel erg goed zijn, maar dit is voor bedrijfspanden wel iets anders. Voor woningen wil ik echt goede stoffen gebruiken voor de meubels en zorgen dat de meubels echt lang mee gaan. Dus topkwaliteit meubelen. Daarnaast kijk ik heel erg naar de routing en hoe de bewoners leven om te zorgen dat ze niet na twee jaar er achter komen dat het ontwerp is gebaseerd op iets anders dan hun leefwijze. En daardoor andere meubels moeten kopen omdat deze niet passen bij hoe zij leven.

Heb je nog een tip voor de lezer van MOMAA.nl?

Vooral nu we in deze onwerkelijke periode noodgedwongen aan huis moeten zitten is het de ideale tijd om na te denken over je interieur. Creëer voor jezelf bijvoorbeeld een inspirerende werkplek in huis. Schilder dat ene wandje, voeg een mooi behang toe of wissel eens van kussens. Maak van je thuis een fijne, inspirerende en vertrouwde omgeving!

Dankjewel Centaine voor dit leuke interview! Mocht je zelf op zoek zijn naar een interieurontwerper of stylist in de regio Apeldoorn, neem gerust contact met haar op.

De foto in de header is gemaakt door Anouk Strijbos. Alle andere foto’s zijn eigendom van Centaine Creations.

Inspiratie voor je werkkamer of werkplek thuis

In deze tijd is het lastig om positief te blijven, met alle berichtgeving rondom het Corona virus. Daarom hebben we voor jou de mooiste werkkamers en thuiswerkplekken geselecteerd van Pinterest, om je te inspireren voor de volgende keer dat je thuis moet werken. Al hopen we dat het nog lang duurt voor er weer zoiets als het Corona virus de kop op steekt! Hierbij onze inspiratie voor je werkplek.

Een werkplek in een Tiny House

We beginnen klein, want niet iedereen heeft de luxe om een aparte werkkamer in te richten in zijn huis. In een Tiny House is het vrijwel onmogelijk zelfs. Daarom moet je inventief zijn om je werkplek zo slim mogelijk in te richten.

Een kantoor in Tiny House.
© Pinterest

Dit is een mooi voorbeeld van creatief om gaan met de ruimte. Je zou het als een moeilijk te gebruiken stuk wand kunnen hebben beschouwd, maar door het bureau iets uit te laten steken ten opzichte van de twee hoeken, creëren ze een volwaardig bureau. En je kunt fijn je voeten kwijt onder het bureau.

Inspiratie voor je werkplek in een klein appartement

Ook in appartementen kan het soms zoeken naar de ruimte zijn. Daar hoeft het geen Tiny House voor te zijn natuurlijk. Daarom moet je ook daar creatief zijn met de ruimte. Hier zijn een aantal leuke voorbeelden van hoe je ondanks beperkte ruimte, toch een fijne werkplek kunt creëren voor jezelf.

Kantoor op de overloop

Bureau in een nis.
© Anna Carin Design

Anna Carin Design heeft deze werkplek heel slim ingericht. Op de overloop hebben zij een werkplek gemaakt die niet zo zeer diep is, maar wel hoog. Daardoor zijn alle spullen makkelijk op te ruimen en heb je toch de beschikking over een plek om je scherm te laten staan. In dit geval is het op een overloop, maar dit is ook perfect bruikbaar in je woonkamer of studio.

Een werkplek in je woonkamer

Werkplek inspiratie. Bureau over hele lengte van de woonkamer.

In dit geval is het multifunctioneel. Je kunt deze kast die over de hele lengte van de muur is gemaakt, gebruiken als boekenkast, als plek waar je je TV neer zet, maar ook als werkplek. Door de hoogte en de lengte lijkt het niet zo zeer een werkplek, maar is het wel super goed bruikbaar. Dit is in een klein appartement in New York, waar ruimte natuurlijk ook beperkt is.

Een bureau in een nis

Bureau in nis met inspiratie voor werkplek
© Megan Georgopoulos

Dit is inventief! Door een klein nisje, wat je anders misschien met een maatwerk gangkast had opgevuld, kun je ook opvullen met een klein bureau in een nis. Interieurontwerpster Megan Georgopoulos heeft dat slim opgelost in haar kast.

Een werkplek in een aparte ruimte in huis

Het fijnste is natuurlijk als je een aparte ruimte in je huis tot je beschikking hebt, die je kunt gebruiken als kantoor. Daarom hier een aantal voorbeelden van mensen die de ruimte slim benut hebben of gewoon een heel erg mooi thuiskantoor hebben gecreëerd.

Bureau rondom het raam

Bureau rondom raam inspiratie werkplek
© Pinterest

In dit voorbeeld hebben ze de ruimte rondom het raam heel slim benut. Die wordt vaak beschouwd als een soort van verloren ruimte, maar dit voorbeeld laat zien wat je er mee kan. Als je zoiets interessant vindt, denk dan eens aan een interieuradviseur. Zij kunnen je goed helpen om duidelijk te krijgen hoe je de ruimte zo optimaal en mooi mogelijk in richt.

Een ideaal bureau

Bureau inspiratie werkplek
De Radis Noble

En als laatste nog inspiratie voor een leuk bureau bij jou thuis. De Radis Noble, een handig thuisbureau voor wanneer je regelmatig thuis werkt. Aan de rechterkant zit je, aan de linkerkant kun je eventueel je printer kwijt of wat documenten.

Genoeg inspiratie voor je werkplek

Genoeg inspiratie voor je werkplek dus. Mocht je nog weten hoe je je thuiswerkplek nog net wat fijner kunt maken, lees dan ook even onze vorige blog. Of kijk hier voor nog meer tips over inspiratie voor je werkplek!

5 tips om je interieur aantrekkelijker te maken als je thuis werkt

Nu je de komende weken thuis moet werken, kijk je natuurlijk ook wat langer tegen je huis aan. Daarom van ons vijf tips om je huis wat aantrekkelijker te maken als je veel thuis werkt!

Tip 1: Plaats planten

Planten doen het goed in ieder interieur, maar als je veel thuis werkt is het nog veel belangrijker. Planten nemen namelijk zuurstof op uit de lucht en zorgen daarmee voor een gezonder binnenklimaat. En, het is ook nog eens bewezen dat je vrolijker wordt van planten.

Planten zorgen voor een fijnere werkomgeving

Naast vrolijker, is werken natuurlijk ook belangrijk als je thuis werkt. Dat is waarom planten je ook zullen helpen. Uit onderzoeken is gebleken dat planten zorgen voor het verhogen van de concentratie, waardoor je die moeilijke taak of het uitdagende project nu ineens wel makkelijk gedaan krijgt.

En wat nu nog meer kan helpen, planten verlagen de bloeddruk met gemiddeld 12%. En 56% van de ondervraagden in een onderzoek gaf aan dat zij zich lekkerder voelden met planten om zich heen.

Tip 2: Zorg voor een fijn bureau

Het bureau Radius van Radis en Michael Hilgers is perfect voor in kleine woningen of Tiny Houses. Of als je geen zin hebt om een heel bureau in je woning neer te zetten.

Een fijn, maar ook mooi bureau zorgt voor een prettiger werksfeer. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die hun eigen werkplek mogen inrichten veel gelukkiger en productiever zijn dan mensen die dat niet mogen. Gelukkig mag jij thuis helemaal zelf bepalen wat je doet met je bureau, dus kies een fijn bureau uit.

Een aantal tips uit ons assortiment zijn onder andere het bureau Desk van Wilber, wat goed past in een Scandinavisch interieur. Of als je wat kleiner behuisd bent, het wandbureau van Radis.

Heb je helemaal geen ruimte voor een bureau in je huis? Zorg dan dat je je goed afstelt op de hoogte van je eettafel. Dit kun je doen door te werken met kussens op de zitting van je stoel. Hiermee kun je de zitting instellen op de hoogte die jij fijn vindt.

Tip 3: Zorg voor een goede akoestiek

Niets zo vervelend als allerlei geluiden om je heen. Je kunt je dan afsluiten met een noise cancelling koptelefoon, maar je kunt ook andere maatregelen nemen om te zorgen dat je je kunt concentreren. Een roomdivider kan hierbij helpen, maar nog beter zijn specifieke producten die er voor zorgen dat de akoestiek in je huis of kantoor verbeterd. Dat kun je doen met de producten van Wilber zoals het akoestisch wall board. Zit je met z’n tweeën aan de keukentafel? Dan kan de desk screen een oplossing zijn als je wat privacy wil.

Heb je geen ruimte voor een eigen kantoor, maar wil je je toch kunnen afzonderen? Dan is een verplaatsbare screen de oplossing. Je hebt deze in harde varianten, maar deze zorgen niet voor het verbeteren van de akoestiek. Je zou ook kunnen kiezen voor varianten die van een zachte, akoestische stof zijn gemaakt zoals vilt.

Met de desk screen van Wilber heb je minder last van omgevingsgeluid.

Tip 4: Ruim je werkplek op voor je begint

Deze is erg belangrijk, want een opgeruimd hoofd heb je niet vanzelf. En dat is wel een vereiste om overzicht te houden in je werk. Daarom is het belangrijk om, voordat je begint, je bureau of tafel op te ruimen. Dan ben je een stuk productiever.

Hoe je je werkplek netjes houdt? Daar zijn allerlei methodes voor, denk maar aan de clean desk policy. Hierbij zijn de volgende drie stappen van belang:

PLAN – Elke ochtend begin je met een korte planning. Zorg dat je alleen de dingen die je voor de taak waarmee je begint nodig hebt op je bureau liggen. Daarnaast verzamel je alle dingen die je de rest van de dag nodig verwacht te hebben, maar die leg je in een hoekje op je bureau. Heb je dat hoekje niet? Leg het dan ergens in een kast waar je makkelijk bij kunt. Al het andere bewaar je uit het zicht.

PROTECT – Zorg dat voor mensen die op bezoek komen, je gegevens niet zichtbaar zijn. Je zit natuurlijk niet de hele dag achter je bureau of keukentafel. Maak het daarom een automatisme om elke keer dat je van je werkplek gaat te zorgen dat gevoelige gegevens niet inzichtelijk zijn. Niet voor je collega’s, maar ook niet voor je kinderen. Dit kun je doen door een korte blik te werpen op wat voor je ligt en daarnaast te zorgen dat je je computer vergrendelt. Al is het maar als je naar de WC gaat.
Dit helpt natuurlijk ook tegen vlugge kindervingers die net je document kunnen weg klikken zonder op te slaan. Dat document waar je net een uur aan hebt gewerkt.

PICK UP – Aan het einde van de dag. Als je klaar bent aan het einde van de dag, ruim dan netjes je plek op. Stop het in een mooie kast zodat je al je spullen veilig bij elkaar hebt. Je werkplek is leeg en beschikbaar voor andere activiteiten, zodat je niet bang meer hoeft te zijn dat alles verspreid raakt. Bijkomend voordeel is dat als je er aan gewend raakt om je bureau op te ruimen zodra je klaar bent, je in de ochtend een stuk productiever bent. Een schoon, opgeruimd kantoor en bureau bevordert je productiviteit!

Beginnen met een opgeruimd bureau zorgt er voor dat je productiever bent.
Beginnen met een leeg bureau zorgt er voor dat je productiever bent

Tip 5: Zorg voor een persoonlijke sfeer

Uit onderzoek is gebleken dat de favoriete werkplek van mensen huiselijk is. Dat moet de productiviteit wel ten goede komen de komende weken dus. Zorg daarom voor een persoonlijke sfeer in je studeerkamer of kantoor in huis. Hang een aantal mooie foto’s of schilderijen op aan de muur, gebruik je favoriete accessoires en maak je werkplek persoonlijk. Alles waardoor jij je goed voelt.

Voel je fijner

We hopen dat je met deze tips een stuk fijner en productiever thuis kunt werken, in een interieur dat je inspireert. Mocht je vragen hierover hebben, schroom niet om contact op te nemen met het MOMAA team om te overleggen wat het beste werkt voor jouw situatie.

Designmeubel op maat: design naar jouw wensen

Een designmeubel op maat, wie wil dat nou niet? Er is altijd voldoende aanbod van designmeubelen, maar er gaat niets boven je eigen op maat gemaakte designmeubel. Die stoel die er fantastisch uit ziet, maar net niet bij jouw interieur past. Of die designtafel, maar dan net in een andere kleur.

Waarom kies ik voor een designmeubel op maat?

Een designmeubel op maat past bij jou. Niet alleen in je qua kleur, maar ook bij de afmetingen van de ruimte in je huis of bedrijf. Ieder huis is wat dat betreft net weer een beetje anders. En als je de ruimte daar zo slim mogelijk wilt inrichten, is het vaak het handigst om een designmeubel op maat te laten maken. Want alleen dan kun je optimaal rekening houden met de afmetingen van jouw kamer of een andere ruimte die jij wilt gebruiken. Dat is bij een standaard meubel niet mogelijk.

En natuurlijk, jouw smaak is uniek. Iedere smaak is uniek. En die wordt niet altijd weerspiegeld in de designmeubelen die al op de markt zijn. Daarom is een designmeubel op maat ook zo geschikt voor jou. En het hoeft niet eens duurder te zijn dan een standaard meubel.

Als je een designmeubel op maat wilt laten maken, is het allereerst belangrijk om te weten welk meubel dat je wilt hebben. Dat kan bij MOMAA variëren van een stoel tot aan een kast, waar jij (en eventueel je partner) ook maar naar op zoek zijn. Wil je het laten baseren op een standaard aangeboden meubel, of wil je liever iets wat helemaal nieuw voor je ontworpen is? Bij een designmeubel wat jij op maat laat maken hoef je geen enkele concessie te doen, alles is mogelijk voor je.

Een meubel van Albert Potgieter, de Optique bank. Eenvoudig naar jouw smaak te brengen door gebruik te maken van een andere houtsoort of afwerking.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Als je een designmeubel specifiek naar jouw wensen laat maken, is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Natuurlijk denk je goed na over wat je wensen zijn, maar het is ook belangrijk om te kijken naar het gebruik. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen en wil je een op maat gemaakte stoel, dan kan het handig zijn om een stof te kiezen die geschikt is voor bijvoorbeeld gebruik in de horeca. Deze stoffen zijn zeer gemakkelijk schoon te maken, ook als er een keer een ijsje of chocola overheen gaat. En ze zijn ook nog eens een stuk slijtvaster. Ook leer is hierin altijd een goede keuze, want leer is met een doekje zo af te vegen. Een of twee keer per jaar goed onderhouden en het gaat jaren mee!

Hierboven hadden we het al kort even over kasten. Bij een kast is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de ruimte waar hij in staat. Maar ook wat je er in kwijt wil. Wil je bijvoorbeeld lades? Of heb je liever kastjes? Wil je er ook een deel van je servies in showen? Of heb je liever een strakke wand? Bij een kast op maat is wat dat betreft alles mogelijk!

Een designmeubel op maat bestellen: zo werkt het

Je designmeubel op maat wil je graag jarenlang gebruiken. Daarom is het belangrijk om goed begeleid te worden tijdens het bestelproces. Bij MOMAA is het ontzettend makkelijk. Je selecteert de designer van je keuze en vult het maatwerk formulier in op zijn persoonlijke pagina. Je geeft hierin aan wat je wensen zijn, waar je het meubel wilt gebruiken en ook wat je budget is. Als je het wil laten baseren op een al bestaand meubel, kun je dat ook daar aangeven. De designer maakt dan een ontwerp en een offerte voor je, waarna jij dit heel eenvoudig kunt bestellen op de normale manier via de winkelwagen. En je betaalt gemakkelijk achteraf.

De Ondernemer: Meubel Tinder voor liefhebbers en ontwerpers

Wij maken graag een match! Tussen jou als design liefhebber en met de ontwerper van jouw droommeubel. Dat vond de Ondernemer ook ontzettend leuk, dus daarom besloten ze onze oprichter Chiel te benaderen voor een interview.

Het werd een uitgebreid artikel over waarom we het zo belangrijk vinden om de ‘kleine’ merken te steunen, in plaats van een webshop te bouwen met alleen maar grote merken. Want wij vinden het belangrijk dat je weet wie de maker van je meubel is, waarom hij het heeft gemaakt en hoe hij het heeft gemaakt. Dat is waarom we besloten MOMAA op te richten. Om juist hen een kans te bieden.

En om dat we geloven dat we hiermee een bijdrage leveren aan het milieu. Omdat we meubels, verlichting en accessoires verkopen waar je verliefd op wordt en die je daarom nooit meer kwijt wil. En omdat ze zo goed gemaakt zijn, dat ze jaren mee gaan. En dat bij het ontwerpen al rekening is gehouden met het feit dat het meubel misschien ooit gerepareerd moet worden of gerecycled. Daar ging het interview over.

Wil je het teruglezen? Dat kan op de site van de Ondernemer.

Wat is Slow working?

Die vraag krijgen we regelmatig. En we kunnen je nu al zeggen dat ‘t niet is dat je gewoon lekker langzaam werkt en niets hoeft op te leveren. Dat was mooi geweest hè? En we hebben ‘t ook niet over je luie collega’s ;). Nee, Slow Working is het principe waarbij het belangrijker is om aandacht en liefde te geven aan waar je mee bezig bent dan dat je zo snel mogelijk je werk af hebt. En waarbij kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. In deze blog leggen we je graag uit wat Slow Working nog meer inhoudt en waarom wij hier zulke aanhangers van zijn.

Wat houdt Slow Working nog meer in?

De Canadese journalist Carl Honoré had het in zijn in 2004 verschenen boek ‘In praise of Slowness’ voor het eerst over Slow working. In het boek schreef Honoré over de invloed die de druk van continu maar het maximale halen uit je uren heeft. Hij schrijft over de tol die het vergt op onze mentale en fysieke gezondheid.

Gezondheid en gelukkig zijn in je werk zijn twee van de belangrijkste focuspunten van slow working. Blij zijn met wat je doet en dit met de volle aandacht. Het betekent niet simpelweg langzamer werken, maar dat je waar je op dat moment mee bezig bent belangrijk maakt en dat het daardoor meer focus heeft.

Ook hoeft Slow Working niet per definitie te betekenen dat je minder productief bent. In tegendeel zelfs, want door je volledig te concentreren op een taak en die goed af te ronden voordat je aan een nieuwe begint zou het zelfs heel goed kunnen dat je sneller je taken af krijgt. Want iedereen kent wel die dagen dat je van alles aan je hoofd hebt en honderd kleine dingen hebt gedaan, maar niets hebt afgekregen.

Mocht je er nog meer van willen zien, dan is deze Ted Talk van Carl Honoré een echte aanrader om te kijken.

Het verschil tussen Slow working en de normale manier van werken?

Hieronder vind je twee filmpjes. Een van een tatoeage artist die met volle aandacht en zeer geconcentreerd bezig is:


En hieronder een filmpje van een tatoeage artist die onder tijdsdruk werkt en niet de gelegenheid krijgt om zich op zijn werk te concentreren:


Zie je het verschil in resultaat? Waarschijnlijk ben je meer tevreden met het resultaat van de tatoeage artist die op de eerste manier tatoeëert =).

En dat geldt voor meubelen net zo. Dat is waarom we niet zo snel mogelijk willen leveren. Maar dat je meubel pas gemaakt wordt op het moment dat hij besteld wordt. En dat het tot 6 weken kan duren voordat je je meubel krijgt. Zo kan de maker aandacht en liefde besteden aan jouw meubel.

Het zorgt naast meer werkplezier, ook voor minder verspilling. Wanneer je de tijd kunt nemen om iets te ontwerpen of te maken, kun je meer scenario’s of mogelijkheden bedenken. Hierdoor heb je een beter ontwerp wat minder afval oplevert en slimmer in elkaar gezet wordt en slimmer verpakt.

Slimmere verpakkingen zorgen daardoor voor minder lucht die vervoerd hoeft te worden. Zo dragen wij ook ons steentje bij aan het helpen van het milieu.

Meubelmaker geconcentreerd bezig tijdens slow working
Een geconcentreerde meubelmaker aan het werk. Een typisch voorbeeld van ‘Slow working’

Waarom zijn wij er zo’n fan van?

Bij MOMAA geloven we er in dat wanneer je met volle aandacht en zonder tijdsdruk werkt aan iets, dat dit veel mooiere resultaten oplevert. Wanneer je focust op zo veel mogelijk af krijgen, is het uiteindelijke resultaat niet meer het belangrijkste.

Dat tijd besteden aan wat je maakt zie je terug in de meubelen van onze meubelmakers en ontwerpers. Zij hebben geen tijdsdruk en kunnen zich volledig richten op het zo goed mogelijk maken van je meubels. Daardoor krijg je uiteindelijk een kwalitatief beter en mooier meubel. Wat langer mee gaat en met minder afval geproduceerd. Dat noemen we meubelen met betekenis.

En jij kunt ons helpen om het Slow Working principe te verspreiden. Door een meubel te kiezen wat daarmee is gemaakt. Klik op de button hieronder om het volledige aanbod te zien.

Elle.com publiceert over MOMAA.nl

Elle Decoration heeft een ontzettend tof artikel gepubliceerd over MOMAA, waarin ze hun lezeressen het aanraden om op MOMAA.nl op zoek te gaan naar unieke items die je elders niet kunt vinden. En dat is inderdaad precies waarom we het doen. We willen jou helpen aan unieke items van de beste meubelmakers en de leukste ontwerpers. Items die je verder niet kunt vinden op het internet.

Wil je het artikel teruglezen? Je kunt het hier lezen

MOMAA op indebuurt.nl

Afgelopen vrijdag werd onze oprichter Chiel geïnterviewd door indebuurt.nl over MOMAA. Aan bod kwamen onder andere waarom we het zo belangrijk vinden om duurzame en handgemaakte meubelen weer onder de aandacht te brengen en waarom we juist de kleine ontwerpers & vakmannen willen helpen te groeien met hun bedrijf

Janneke Pol schreef het mooie artikel, klik op de afbeelding hieronder om het te lezen:

Het artikel op www.indebuurt.nl/deventer van 24 januari 2020

Achteraf betalen met Klarna

Betaal nu achteraf met Klarna

Vanaf deze week kun je bij MOMAA.nl ook je mooiste meubels, verlichting en accessoires achteraf betalen. We zijn een samenwerking met Klarna aan gegaan, waardoor het nu nog makkelijker wordt om te shoppen bij MOMAA.nl. Kijk hier voor de leukste meubels, verlichting en accessoires. En betaal ze makkelijk achteraf met Klarna.

Achteraf betalen met Klarna – hoe werkt het?

Achteraf betalen met Klarna is ontzettend gemakkelijk. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is tijdens de bestelling aanvinken dat je je bestelling achteraf wilt betalen met Klarna.

Welke stappen doorloop je?

Stap 1 – maak je keuze in de check-out

Bij de keuze voor je betalingsmethode kies je voor achteraf betalen.

Stap 2 – Je bestelling wordt geleverd en je ontvangt een factuur

Als je bestelling geleverd is, ontvang je naast de factuur van MOMAA ook een factuur van Klarna. Op deze factuur staan alle betalingsgegevens van Klarna en de betalingstermijn. Je hebt daarna 14 dagen om de factuur te betalen.

Stap 3 – Je betaalt de factuur

Binnen de 14 dagen betalingstermijn betaal je de factuur aan Klarna. Je hoeft dus geen betaling aan MOMAA te doen, alleen aan Klarna. Zij zorgen er voor dat dit administratief goed afgehandeld wordt.

Vergeten te betalen?

Dat kan gebeuren, maar is geen groot probleem. Bij Klarna krijg je eerst een kosteloze herinnering, waarbij je 14 dagen de tijd hebt om deze te betalen. Er worden dus niet direct kosten in rekening gebracht voor een te late betaling.

Vergeet je het daarna nog? Dan kan Klarna je € 13,50 aanmaningskosten in rekening brengen bij aankopen boven de € 20,-. Bij aankopen onder de € 20,- is dit € 7,50. Mocht je dan nog niet betalen, dan kan Klarna je tot 15% van de waarde van de oorspronkelijke bestelling in rekening brengen, met een minimum van € 40,-.

Wat kost het voor mij als klant?

Betalen met Klarna is voor jou als klant helemaal gratis. Je betaalt geen kosten voor het gebruik van Klarna als betaalmethode. Welke betaalmethode je ook gebruikt, betalen bij MOMAA.nl is altijd gratis.

Vragen?

Neem dan contact op met onze klantenservice op 088 – 2014 300 of mail naar info@momaa.nl.

Wat is het verschil tussen gefineerd, massief hout, HPL en melamine?

Een meubel of kast kun je maken met vele materialen, van natuurlijke materialen als hout tot aan beton. Maar ook tussen hout en hout zit verschil. Een meubel is te verkrijgen als massief hout, maar ook als gefineerd hout of met een afwerking van HPL. Maar wat is precies het verschil tussen die laatste drie? Veel klanten vragen ons wat het verschil is tussen deze drie varianten. In deze blog gaan we daarop in. We lichten iedere soort toe, met hun voor- en nadelen.

Massief hout

Noesten in massief hout

Een meubel van massief hout wil zeggen dat het meubel volledig uit hout bestaat. Een massief eiken meubel, is dus volledig van eiken gemaakt. Net als massief teak of een andere houtsoort. Doordat het volledig van hout is, is het zeer sterk.

Massief hout is hout wat echt uit de natuur is gekomen en daarmee heeft het altijd last van noesten. Noesten komen namelijk van zijtakken van bomen en die heeft iedere boom. Loop maar eens het bos in en probeer er eens één zonder te vinden. We durven er wel een weddenschap over aan dat je die niet kunt vinden 🙂

Voor en nadelen van massief hout

Werken met massief hout heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Hieronder lichten we de belangrijkste voor je uit.

Massief hout laat zich makkelijk kleuren, hierdoor kun je vrijwel alle kleuren van de regenboog toepassen voor jouw meubel. Wij bij MOMAA zijn er fan van om zo veel mogelijk de natuur te laten zien, dus we zullen je vaak aanraden om het pure hout met een blanke lak af te werken in plaats van het te verbergen onder een kleurtje.

Massief hout leeft en is uniek. Het is een natuurproduct en elke boom is uniek. Hierdoor is elk meubel waarin met massief hout gewerkt wordt net weer even anders. Hierdoor heb jij een uniek meubel in huis staan.

Doordat iedere boom altijd zijtakken heeft gehad, is het niet mogelijk een meubel te leveren zonder noesten. Wil je dus een meubel zonder noesten? Dan kun je beter voor fineer of een afwerking van HPL kiezen. Wat dat is leggen we verderop uit. Noesten kunnen wel altijd opgevuld worden, waardoor er geen troep in kan komen. Of je dit wilt is aan jou als klant.

Massief hout werkt altijd. Met werken wordt bedoelt dat het uitzet of krimpt doordat het meubel vochtigheid uit de lucht opneemt. Hierdoor kunnen er vervormingen in het hout komen of kan het zelfs scheuren. Dit is een nadeel van massief houten meubelen, maar kan worden voorkomen. Door het al voordat het in een meubel wordt verwerkt goed te laten drogen wordt dit voorkomen. Bij MOMAA en de bij ons aangesloten meubelmakers werken we uitsluitend met goed gedroogd hout om te voorkomen dat dit gebeurd.

Massief houten meubels zijn nooit volledig doorlopend over het volledige oppervlak van een meubel. Dit komt doordat bomen over het algemeen niet veel breder groeien dan een doorsnede van 45 centimeter. Vaak zelfs nog minder, 30 centimeter is een veel voorkomende breedtemaat. Wanneer je tafel dan bijvoorbeeld 120 centimeter breed is, bestaat deze vaak uit vier delen die tegen elkaar in zijn verlijmd en tegen elkaar in werken.

Een meubel van massief hout heeft een nadeel. Doordat het massief is, is het ook erg zwaar. Hierdoor is het minder handelbaar, moeilijker in je eentje te monteren en lastig met verhuizen. Probeer maar eens een massief eiken tafel de trap op te krijgen je appartement in…

Onderhoud van een massief houten meubel

Een massief houten meubel wordt vaak afgelakt om zo de levensduur van het meubel te verhogen. Hiermee wordt ook voorkomen dat er snel vlekken of andere beschadigingen op het meubel komen. MOMAA geeft je de keuze om je meubel wel of niet te lakken, maar wij adviseren om dit eigenlijk altijd te doen. Met veel lakken is tegenwoordig nauwelijks meer te zien dat het meubel gelakt is en het zorgt voor een veel langere levensduur van jouw droommeubel.

Bij vlekken op een massief houten meubel, ga je met een vochtige doek met onverdund wasmiddel over de vlek heen. Daarna ga je er nogmaals overheen, maar dan met een vochtige doek van schoon water en wrijf je het droog met een droge doek.

Op massief houten meubelen gebruik je nooit een schuurspons, ammoniak of een ander agressief schoonmaakmiddel. Daarmee beschadig je het materiaal.

Fineer

Een meubel met een fineer afwerking is net iets anders dan een massief meubel. Dit komt door de fineer afwerking. Fineer is een heel dun laagje echt hout. Het wordt verlijmd op spaanplaat, MDF of een andere ondergrond. Meestal is het laagje nog dunner dan een millimeter, vaak zelfs maar 0,6 millimeter. Fineer is dus niet het hoofdmateriaal, maar slechts de afwerking.

Voor en nadelen van fineer

Fineer heeft een aantal voor- maar ook nadelen, om mee te werken. Veelal voordelen, maar ook wel enkele nadelen.

Het heeft geen noesten en nerven, omdat het in de fabriek kan worden geselecteerd en de noesten er uit worden gehaald. In het (Engelstalige) filmpje hieronder is mooi te zien hoe de productie van fineer gaat.

Fineer is geschikt voor meubels met grote oppervlakten, zoals kasten of andere meubels. Doordat het slechts een dun laagje hout is, is het niet gevoelig voor luchtvochtigheid. Daardoor vervormt of scheurt fineer niet snel en heeft het een hele lange levensduur.

Als fineer goed verwerkt is, kun je het nauwelijks onderscheiden van een meubel van massief hout. Dit komt doordat het een echt laagje hout is. Hierdoor heeft het de mooie, natuurlijke en chique uitstraling van massief hout, maar heb je de voordelen van fineer.

Doordat het slechts een dun laagje is, met daaronder een lichtere soort plaatmateriaal zijn meubelen met fineer een stuk lichter dan massieve meubelen. Ze zijn hierdoor een stuk handelbaarder, waardoor ze makkelijker te monteren en eventueel te verhuizen zijn.

Fineer is wat kwetsbaarder dan bijvoorbeeld kunstof of massief hout. Als je per ongeluk iets wat puntig is er in zet, zoals een mes ga je er gauw doorheen of ontstaat er een flinke kras. Het blijft een natuurmateriaal. Ook is fineer gevoelig voor hitte, het is dus verstandig om geen hete pannen, kopjes koffie of thee rechtstreeks op je fineer te zetten. Gebruik hiervoor een onderzetter, hierdoor heb je veel langer plezier van je meubel!

Onderhoud van fineer

Met een massief houten meubel maakt het niet uit als het materiaal na vlekken bevat. Door te schuren haal je een klein laagje van ‘t massieve materiaal af en heb je weer een geheel nieuw meubel. Dat is met fineer niet mogelijk. Doordat het slechts een dun laagje is, schuur je er doorheen. Hieronder zit je dan direct op het plaatmateriaal waarvan je meubel is gemaakt. Hierdoor is slechts beperkt onderhoud mogelijk van je mooie meubel.

Bij vlekken neem je fineer af met een vochtige doek en onverdund afwasmiddel. Daarna ga je er weer met een vochtige doek met schoon water overheen. Met een droge doek maak je daarna het materiaal weer droog. Fineer maak je absoluut niet schoon met een schuurspons, ammoniak of ander agressief schoonmaakmiddel.

HPL of melamine? Met kunstof houtlook.

Naast bovenstaande mogelijkheden met echt hout, is het tegenwoordig ook mogelijk een meubel af te werken met kunstof met een houtlook. Dat klinkt erg raar, maar de afgelopen jaren heeft de techniek hierin niet stil gezeten. Kunstof houtlook lijkt daardoor steeds meer op echt hout. Het heeft de voordelen van kunstof, maar ziet er dus ook steeds beter uit als echt hout. Het verschil wordt steeds moeilijker te onderscheiden.

Zoals met alle materialen is het hierin van belang om te kiezen voor de juiste leverancier van HPL. Hoe goedkoper de HPL, hoe minder het lijkt op echt hout. Bij MOMAA.nl en de aan ons verbonden meubelmakers werken we alleen met de beste soorten HPL.

HPL is ook weer een andere naam voor laminaat. Melamine is ook een soort kunstof die gebruikt wordt. Het verschil tussen beiden is dat melamine een stuk dunner is dan HPL, waardoor het vaak wordt gebruikt voor de binnenkant van bijvoorbeeld kasten.

Wat zijn de voor- en nadelen van HPL?

HPL heeft ten opzichte van de andere varianten een aantal voordelen, maar kent ook wat nadelen, die zeker mee genomen moeten worden in je keuze voor een materiaalsoort.

Het grootste voordeel van HPL is de prijs. Het is meestal goedkoper dan massief hout en fineer, dit komt door het productieproces. Bij het productieproces wordt geen gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, waardoor het goedkoper is. Al het werk kan in de fabriek plaats vinden. Hieronder kun je een mooi (ook weer Engelstalig) filmpje vinden van het productieproces van HPL.

Een HPL laag is meestal iets dikker dan een fineerlaag en is harder dan een massief hout. Het is erg krasvast en steviger, hierdoor kan het erg goed tegen een stootje en zware belasting. Het wordt vaak gebruikt voor aanrechten, bureaus, zitbanken en andere plekken waar het veel te verduren heeft.

Een voordeel van HPL is dat de houttekening van de meubels altijd hetzelfde zijn. Dit is mooi, maar aan de andere kant is het dus geen natuurlijk materiaal. Wanneer er een uniforme uitstraling nodig is in een project, kiezen we daarom soms voor een HPL afwerking op materialen.

Een nadeel van HPL is dat het iets kwetsbaarder is op de randen dan fineer en massief hout. Hierdoor is er kans op kleine beschadigingen op de hoeken en randen. Dit komt vaker voor bij goedkopere HPL dan bij de duurdere soorten die door MOMAA gebruikt worden.

Ondanks dat de verschillende HPL soorten steeds beter worden, is er echter nog wel een nadeel. De uitstraling valt toch nog wel vaak van massief te onderscheiden, ook al zitten er tegenwoordig zelfs reliëfs in HPL.

Onderhoud van HPL

Nog een groot voordeel van HPL, waar veel mensen erg blij mee zijn is het gebrek aan onderhoud. Je hoeft vrijwel geen onderhoud aan HPL te doen, in tegenstelling tot fineer of massief hout wat regelmatig moet worden geolied of soms zelfs geschuurd. Warm water en een niet krassend schoonmaakmiddel is voldoende om je meubel mooi te houden.

Je mag absoluut geen schuursponsje of agressief schuurmiddel gebruiken op HPL. Hiermee schuur je de buitenste beschermende laag weg en kom je niet meer af van de volgende vlek.

Wat moet ik kiezen?

Ondanks alle uitleg, blijft het een persoonlijke keuze welk materiaal u kiest. Er spelen zoveel verschillende factoren mee die van belang kunnen zijn bij een keuze, dat het niet mogelijk is om de keuze te mogen maken. Als meubelmakers werken we het liefst met een natuurlijk product, dus met volledig massief hout. Maar ook met de andere materiaalsoorten werken we erg graag. We kunnen van alle materiaalsoorten de mooiste meubels voor je maken.

Naast deze materialen zijn er nog tal van andere materialen die wij als meubelmakers gebruiken voor jouw meubel. Bijvoorbeeld glas, voor tafelbladen, kasten en roomdividers. Of wat tegenwoordig erg veel gebruikt wordt, is beton. Het wordt verwerkt in keukenbladen, buitenmeubels en zitjes.

Weet je niet zeker welk materiaal je moet gebruiken? Wij helpen je graag met een advies.

€ 10 Korting op je bestelling
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en krijg korting op je eerste bestelling.
    Inschrijven
    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement