5 jaar garantie
meubelen met betekenis
rechtstreeks van de makers
100% tevredenheidsgarantie
levering < 6 weken

Francoise Oostwegel: ‘Na de publicatie in de Volkskrant was ‘t echt een gekkenhuis’

Hey, stel je eens even voor!

Ik ben Francoise Oostwegel en ik ben alweer 29 jaar. Ik ben productontwerper en heb een eigen design winkel in de stad Maastricht. Ik heb gestudeerd aan de Kunstacademie in Maastricht en die heb ik in 2014 afgerond!

Waarom heb je gekozen voor dit vak?

Ik ben sinds kind af aan altijd creatief bezig geweest. Na de middelbare school heb ik de toelating gedaan voor de Kunstacademie in Maastricht, maar toen wilde ik oorspronkelijk autonome kunstenares worden. Later heb ik me toegelegd en ontwikkeld naar product designer.

Een autonoom kunstenares of kunstenaar is een onafhankelijke kunstenaar, die werkt aan op zichzelf staande kunstobjecten. Dit kan bijvoorbeeld beeldhouwen zijn, maar ook schilderen.

Vanwaar die switch naar product designer ?

Ik vind het nu eigenlijk best jammer dat ik geswitcht ben. Ik mis het beeldhouwen en schilderen toch wel. Maar toen ik aangenomen ben op de Kunstacademie, waarbij mijn idee was dat ik autonome kunsten ging doen het eerste jaar. Dan krijg je alle vakken, mode, textiel autonoom, fotografie, alles door elkaar. Daar kun je dan de vakken uit kiezen die jij het meest interessant vindt en waarmee je verder wilt. En toen hebben leerkrachten me eigenlijk een beetje gestuurd. Ze zeiden van: ‘Jij bent ook wel goed in productdesign’. En toen dacht ik echt: ‘Nee ik wil schilderen!’ Maar toen had ik wel van: ‘Mede omdat ’t ondernemen best wel in ’t bloed zit bij mijn familie[1], ga ik met autonome kunsten wel wat verdienen als mensen m’n kunsten niet mooi vinden?’ Want het is natuurlijk wel heel persoonlijk. Hoewel dat natuurlijk ook met product design het geval is.

Productdesign is wat commerciëler, daar kun je later toch wat meer geld mee verdienen en een baan in vinden. Ook in loondienst, dus uiteindelijk zag ik meer kansen in productdesign.

Waarom zag je uiteindelijk commercieel gezien meer kansen in productdesign dan in het worden van kunstenares?

Bij productdesign ben je niet alleen maar zelfstandig bezig. Je kunt veel meer kanten op, kijk bijvoorbeeld maar naar studie genoten. Een aantal zijn in dienst van IKEA of van andere grote merken. Die mogelijkheid heb je eigenlijk niet snel wanneer je autonoom bent. Dan moet je het echt in je eentje doen.

Uiteindelijk ben ik van mijn studiegenoten een van de weinigen die voor zichzelf is begonnen.

Wat vind je het mooiste aan je vak?

Je begint met tekenen en schetsen van een product en uit eindelijk na een aantal omwegen kom je op het eindresultaat. Dan is het natuurlijk wel altijd even spannend hoe er op gereageerd wordt en of het product aanslaat. Het is dan zo mooi om te zien als je je eigen design product bij mensen thuis ziet staan of hangen. Het mooiste is dan toch als je dan je klanten er zelf ook nog eens blij mee ziet zijn.

Welke successen heb je tot nu toe behaald met je bedrijf?

Dat was eigenlijk meteen na m’n afstuderen. In oktober was de Dutch Design Week en toen mailde Volkskrant magazine, dat ze m’n lamp (het afstudeerproject van Francoise aan de Kunstacademie was lamp Zuid red.) paginagroot er in wilden zetten. Zij zeiden me toen: ‘Ja dat is leuk dat we hem er in zetten, maar als hij er in staat moet je hem ook verkopen’. Dat was wel even van ‘shit’, want ik had pas drie showroommodellen. Maar ik was net afgestudeerd en had nog niets geregeld. Daarop besloot ik me als een gek in te gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel als ontwerper en de productie van die lampen te gaan opzetten.

Wat leuk! Hoe heeft die aandacht je geholpen je bedrijf te lanceren?

Het gevolg was echt bizar. Vanaf dat moment is het gekkenhuis geweest. Ik heb toen vijftig lampen besteld. Dus dat bedrijf heeft ze gefreesd en dergelijke en ze kwamen als een bouwpakket bij mij. Terwijl ik nog in m’n studentenappartement woonde, moest ik daar dus vol aan de slag. Gelukkig had ik een extra kamer, waar ik ze dan in elkaar kon zetten. Het fijnste was dat er altijd magazines of kranten waren die mij in de krant hebben gezet. Dan kwam er weer een vriendin die zei: ‘Hey ik heb je weer in een magazine gezien.’ Binnen twee maanden heb ik toen alle vijftig lampen verkocht. Ik heb wekenlang niets anders gedaan dan lampen monteren ;).

Leuk was ook dat ik naast al die aandacht in de media, ook in een aantal musea heb gestaan met mijn designlampen.

En je winkel?

Na die publicatie heb ik een aantal jaren in winkels gewerkt, maar het bleef kriebelen bij mij. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een winkelpand in Maastricht. Toen ik die had gevonden, bedacht ik me wel: ‘dit kan ik niet alleen vullen met m’n eigen ontwerpen’. Dat resulteerde uiteindelijk in het idee om in mijn winkel een aantal jonge ontwerpers uit de omgeving de kans te bieden om hun producten in winkels aan te bieden. En natuurlijk hielp dit ook om mijn marges te vergroten, want mijn producten worden in Limburg gemaakt. Daardoor zijn de productiekosten behoorlijk hoog en daardoor kan ik niet een groot deel van m’n marge weggeven. Daarom ben ik ook zo blij met wat jullie doen!

Hoe ben je eigenlijk bij het ontwerp van lamp Zuid gekomen?

Op de kunstacademie moesten we een afstudeerproject hebben met een verhaal. Het is geen designacademie, maar een kunstacademie, dus het verhaal achter een ontwerp wordt altijd erg belangrijk gevonden. Bij de meeste opdrachten had ik altijd al het ontwerp en moest ik er een verhaal bij hebben, maar dit keer wilde ik ’t eens goed aanpakken. Het was tenslotte wel voor m’n afstuderen.

Nu wilde ik echt iets van Zuid Limburg, omdat ’t echt betrekking heeft op wie ik ben en waar ik woon. En ik wilde graag afstuderen met echt een product, niet met een concept. Ik wilde echt iets hebben wat je zo in de winkel kunt zetten. Licht heeft mij ook altijd wel getriggerd, ik heb wel iets daarmee. Zo heb ik besloten een lamp te gaan ontwerpen.

Ik was een beetje aan het brainstormen over wat er nou kenmerkend is aan Zuid Limburg en licht en daarbij kwam ik al gauw op de mijnwerkerslampen, de vakwerkhuizen, het eikenhout, het koper van de mijnwerkerslampen. Daar wilde ik een combinatie van gaan maken.

Toen ben ik gaan schetsen en schetsen. En zo kwam ik uit op de lantaarn zoals ik hem nu heb ontworpen. Ik ben best eigenwijs, maar m’n docenten zeiden ook dit keer dat dit echt niet ging lukken met het ontwerp wat ik had gemaakt. Het enige wat ik toen dacht was: ‘Nee, dit gaat wel lukken! Dit moet!’. En uiteindelijk heb ik samen met een interieurbouwer het ontwerp daadwerkelijk gebouwd.

Leuk weetje is trouwens dat ik de reflectie van ’t koper zag toen ik de lamp voor het eerst in het donker aanzette in m’n eigen appartement. Dat was echt fantastisch. Het moment dat ik hem in ’t aanzette dacht ik echt ‘Wooooow’. Bij m’n afstuderen heb ik trouwens gezegd dat dit wel gewoon de bedoeling was natuurlijk ;).

Uiteindelijk ben ik van al m’n ontwerpen ook nog wel het meest trots op lamp Zuid, omdat ‘t de lamp is waarmee mijn carrière startte.

Francoise na het afstuderen met haar lampen.

Hoe hebben je Limburgse roots invloed op jouw ontwerpen?

Dat zie je dus ook terug in lamp Zuid. Dat is echt een Limburgs ontwerp geworden. Wat ik daarnaast veel doe is werken met geometrische vormen. En zorgen dat iets speels is en meerdere functies heeft. Die geometrische vormen komen zo vaak terug omdat dat echt mijn herkenningspunt en mijn stijl is. Daar herkennen m’n klanten mij aan. En dat wil ik wel graag zo houden natuurlijk.

Door veel in dezelfde stijl te werken zorgt dat er voor dat ik creatief blijf. Ik word gedwongen om na te denken en anders om te gaan met m’n ontwerp. Je gaat toch weer nadenken over ’t gebruik van bepaalde vormen.

Hoewel ik ook wel eens droom van totaal iets anders ontwerpen. Een keer iets met ronde lijnen. Dat wil ik echt nog wel een keer doen. Misschien allemaal ronde lampen?

Wat is daarnaast jouw grote droom voor je bedrijf?

Om te kunnen blijven ontwerpen en produceren van mijn eigen producten. En deze kunnen verkopen door heel Europa. Dat is wat ik nu doe, hoewel het verkopen door heel Europa nog wel een opschaling kan gebruiken. Daar zoek ik misschien in de toekomst nog wel eens de samenwerking met een agent voor.

En je droomproduct, als je zonder kaders mag ontwerpen wat je wil?

Het liefst zou ik echt een lijn willen ontwerpen, waarmee je je huis kunt inrichten met allemaal producten van mij. Wat echt een prioriteit is, waar ik nu al mee bezig ben is wel weer een lamp. Maar dan wel volledig van glas, helemaal handgeblazen. Dat heb ik al zo lang in m’n hoofd en lijkt me zo leuk om te doen.

Of een stoel, maar dat is wel erg lastig. Misschien hebben de lezers van MOMAA nog ideeën van wat ze missen?

Waarom ben je eigenlijk zo gek op lampen?

Francoise lacht en zegt: ‘Lampen brengen toch licht. Helemaal in deze Coronacrisis. Een soort van lichtpuntje. En ik zit niet graag in het donker natuurlijk’. Maar eigenlijk is het wel een beetje gekomen door Ingo Maurer, die heeft in het designhotel van m’n ouders zoveel lichtdingen ontworpen. En daar raakte ik echt door getriggerd, ik vond het zo speciaal. En het is natuurlijk wel lastig, want je zit met elektra en allerlei moeilijke zaken.

Welke werkzaamheden in je vak vind je het leukste om te doen?

Schetsen van nieuwe ontwerpen en adviseren over het interieur van horecazaken of woningen. Dat zijn de dingen die ik echt leuk vind om te doen.

Ik ben iemand die met zijn handen bezig moet blijven. Ik vind tekenen ontzettend leuk om te doen, maar het stylen van ruimtes heb ik ook een goede kijk op.

Hoe combineer je dat allemaal, van het stylen van een horecazaak tot het ontwerpen van je eigen producten? En dan ook nog een winkel er bij?

Ik merk wel dat de laatste tijd het ontwerpen een beetje wordt opgeschoven. Omdat ik niet echt de tijd heb om daar voor te gaan zitten, het combineren van alles zorgt er voor dat ik toch best druk ben.

Qua tijd is het verdeeld, van maandag en dinsdag werk ik voor het familiebedrijf. Met hotels en restaurants, daar zijn we nu bijvoorbeeld bezig met de inrichting van hotelkamers. En daarnaast doe ik er wat grafisch werk. Van woensdag tot zaterdag doe ik de winkel, waar ik ook m’n kantoor heb en waar ik dus kan werken. Daar werk ik bijvoorbeeld m’n interieurprojecten ook uit en werk ik aan m’n meubels. Het is een soort van winkel en atelier in één. Voor mij is het echt een goede mix.

Met maar liefst drie keer de lamp Zuid uit de collectie!

En wat moet je echt goed kunnen om de meubels te maken zoals jij ze maakt?

Geduld, precisie en verstand van elektra is ook wel handig. Toen ik de lampen nog zelf maakte ging er veel tijd in zitten voor omdat het koper aan de binnenkant erg gevoelig is voor krasjes en dat wil je natuurlijk niet. Je kunt niet een lamp verkopen met krasjes er in aan de binnenkant.

Wat is je grootste blunder die je hebt gemaakt tijdens het maken van een meubel?

De poot van mijn stoel die ik had ontworpen vond ik een smalle poot natuurlijk erg mooi maar helaas was die niet stevig genoeg… krakboem op de grond. De stoel stond toen in de Stadsschouwburg in Haarlem en zij hebben me op een gegeven moment gebeld dat de stoel kapot was. Er waren blijkbaar meerdere mensen op gaan zitten daardoor was de stoel in gestort. Niemand had zich gemeld bij de Stadsschouwburg, dus er waren gelukkig geen gewonden gevallen. Maar toen moest er toch maar een iets stevigere en dikkere poot komen. De interieurbouwer heeft er zelfs met drie man op gezeten om het te testen, dus nu lukt het wel. Nu is hij te koop als stoel Fyrsta (met verstevigde poten dus!)

Hier is stoel Fyrsta, met de vernieuwde stevige poten

Hoe ben jij bezig met duurzaamheid in je vak?

Duurzaamheid is tegenwoordig erg belangrijk. Ik heb lamp Trieko ontworpen deze is gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic waar in een tweedehands trui van de kringloop in verwerkt is. Door het brei werk krijg je een hele toffe licht doorlaten.

Wil je in de toekomst nog meer doen met biologisch afbreekbare materialen?

Ik bedenk meestal mooie dingen, alleen dat zijn ook vaak dure dingen. Dat zijn vaak dure stoffen of materialen, dus dat is lastig. Maar in ’t verleden op de Kunstacademie heb ik echt heel veel gedaan met sloophout bijvoorbeeld, toen hadden we ook niet echt een budget natuurlijk ook voor dure materialen.

Wat ik het lastige vind is ook dat het vaak unieke items zijn, omdat je met afvalmateriaal natuurlijk niet exact hetzelfde weer kunt maken. Wat misschien nog wel zou kunnen is iets van een afvalstroom van bedrijven maken.

Ik vind het in ieder geval wel heel leuk om te doen, dus misschien ga ik daar in de toekomst wel meer mee doen.  

Heb je nog tips voor de klanten van MOMAA?

Koop zoveel mogelijk bij deze zelfstandige designers via dit platform! Want wie wil er nu niet handmade Dutch design.

Interesse in de items van Francoise? Bekijk ze allemaal via de knop hieronder.

[1] De ouders van Francoise hebben een aantal hotels in Maastricht en omgeving. Daardoor zit het ondernemen in het bloed. De broer van Francoise, Camille, heeft afgelopen voorjaar de bedrijvengroep van haar ouders overgenomen.

€ 10 Korting op je bestelling
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en krijg korting op je eerste bestelling.
    Inschrijven
    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement