5 jaar garantie
meubelen met betekenis
rechtstreeks van de makers
100% tevredenheidsgarantie
levering < 6 weken

Interview met Centaine Kipp van CentaineCreations

Hey, we zijn benieuwd wie je bent! Wie ben je en wat doe je?

Hoi! Wat leuk dat jullie mij vragen voor dit interview! Mijn naam is Centaine Kipp, ik ben 22 jaar en ben sinds september 2018 eigenaresse van CentaineCreations Interioradvice en Styling. Ik geef advies aan zowel particulieren als bedrijven. Ik denk onder andere mee over de inrichting van bijvoorbeeld woonhuizen, bedrijfspanden, horecazaken en sportscholen.

Waarom heb je gekozen voor dit vak?

Hier kan ik eigenlijk niet eens een bewust antwoord op geven. Ik zat namelijk in groep vijf van de basisschool, toen wist ik al dat ik deze kant op zou gaan. Ik denk dat ik dus wel kan zeggen dat ik vooral mijn hart heb gevolgd! Ik was altijd bezig met het veranderen van mijn slaapkamer, ook had ik als kind al een duidelijke mening over de rest van het huis en de kapsalon van mijn moeder ;-).

Wat vind je het mooiste aan je vak?

Zeker weten de reactie van mijn opdrachtgevers! Zodra mijn opdrachtgevers het ontwerp zien en ik hun enthousiasme zie, bloei ik helemaal op! Daar doe ik het immers allemaal voor. Ook wanneer een opdrachtgever zegt: ‘’dit had ik zelf zo nooit kunnen bedenken’’, voel ik mij voldaan, dan heb ik ze namelijk echt ergens bij kunnen helpen.

Welke successen heb je tot nu toe behaald met je ontwerpen? En hoe heb je die behaald?

Toen ik afstudeerde van het Cibap in 2018 won ik de Cibap Talent Award. Totaal onverwacht, omdat ik niet eens wist dat deze award bestond. Daardoor mocht ik 3 weken lang exposeren in museum de Fundatie in Zwolle met mijn afstudeerproject, het interieurontwerp voor een woning in Nieuwleusen. Dit was echt onwijs gaaf!

De render van het project in Nieuw Leusen van Centaine. Het huis is gebouwd en wordt op dit moment zelf ingericht door de bewoners volgens het plan van Centaine.

Wat heeft het winnen van de CIBAP Talent award verder voor jou betekend?

Doordat mijn werk in museum de Fundatie mocht hangen ben ik ook in de media geweest, verschillende kranten hebben een stuk geschreven en veel vragen van klanten. Het is voor mij echt de kickstart van mijn carrière geweest, omdat ik hierdoor in één keer groot bereik had en daardoor veel potentiële klanten mijn naam in een keer leerden kennen.

Wat is jouw grootste droom voor je bedrijf? En waarom is dat je grootste droom?

Ik heb tijdens mijn studie in Noord Italië en op Sicilië gewoond en gewerkt en ben al vanaf heel jong fan van Italië. Begin vorig jaar vroeg mijn bedrijfscoach mij naar mijn droom. Daar hoefde ik dus niet lang over na te denken: een opdracht in Italië! Ik sprak mijn droom uit op LinkedIN en binnen 1 week had ik een te gekke opdracht binnen. Ik werkte namelijk een week lang vanuit Italië om een interieurontwerp te maken voor een gastenverblijf, Casa Ciao Bella. Nu spreek ik elke keer weer een andere droom uit. Het lijkt mij bijvoorbeeld heel gaaf om dit jaar nog een ontwerp te maken voor een hotel/recreatiewoning of restaurant. En ooit, ooit… wil ik een boek schrijven!

Welk project wat je tot nu toe hebt ontworpen ben je het meest trots op en waarom?

Op elk project ben ik trots. Zodra mijn opdrachtgever enthousiast is en zegt: “dit is precies wat ik bedoelde maar niet uit mijn handen kreeg”, ben ik gelukkig! Maar als je echt wil dat ik een project kies, is dat het woonhuis uit Nieuwleusen, omdat dit mijn eerste ‘echte’ project was. Daarnaast ben ik erg trots op het ontwerp voor The Mixer, een bedrijfsverzamelgebouw waar ik ook zelf mijn kantoor heb.

De begane grond van kantorengebouw The Mixer in Apeldoorn.

Vertel eens wat meer over The Mixer, waarom ben je zo trots op dat project?

Het was het eerste bedrijfspand wat ik inrichtte, ondanks dat ik dacht dat mijn voorkeur eigenlijk altijd bij woningen lag. Toen ik daar voor het eerst kwam, schrok ik er van omdat ik dacht: ‘hoe ga ik dit eigenlijk allemaal doen’. Het was een stuk meer werk dan ik had gedacht.

Maar toen het klaar was, kwamen er zoveel positieve reacties op. En ik heb er later ook veel mooie vervolgopdrachten door gekregen. Door The Mixer richt ik nu veel meer bedrijfspanden in en ben ik er achter gekomen dat ik ook dit deel van het vak ontzettend leuk vind. Gisteren was ik er toevallig weer en toen bedacht ik me nog hoe ontzettend mooi ik het vind geworden.

Wat vind je het belangrijkste in de meubels die je gebruikt in je ontwerpen?

Ze moeten niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch! Ook vind ik het leuk als een meubel of materiaal een verhaal heeft, dit hoeft niet bij elk meubel maar zeker wel bij een van de meubels. Want hoe leuk is het voor de opdrachtgever als ze ook een verhaal kunnen vertellen bij een meubel waar ze trots op zijn en blij mee zijn.

Welke werkzaamheden vind je het leukste om te doen?

Het visueel maken van ideeën. Zodra ik een ruimte binnenloop scan ik de ruimte en neem ik het gesprek met de opdrachtgever in mij op. Ik verzamel ideeën en kan de ruimte goed voor mij zien. Zodra ik deze ideeën visualiseer voor mijn klanten door middel van bijvoorbeeld een 3D ontwerp geef ik de opdrachtgevers een kijkje door mijn ogen en zien ze wat ik bedoel.

Ook voorkomen ze miskopen doordat ze het gehele ontwerp al zien voordat alles omgegooid is en de meubels gekocht zijn. Ook voor nieuwbouwwoningen is dit heel handig, zo zien ze namelijk voordat hun huis daadwerkelijk gebouwd is, hun huis al wel in 3D. Zo kunnen we dus makkelijker bepalen waar je onder anderen stroompunten wil gaan meenemen in de opbouwfase.

Zou je dat ook adviseren? Om al te beginnen met het maken van een interieurplan voordat de bouw begint?

Zeker. Omdat mensen vaak denken dat het interieuradvies later wel komt. Maar door dit direct te doen voorkom je veel onnodige fouten later in de bouw. Door het in 3D te zetten zie je direct of alle deuren logisch openen, hoe iets er daadwerkelijk uit komt te zien. Als je dan een fout tegen komt of je wilt iets toch nog net anders, dan bespaar je daarmee juist geld later in de bouw.

Wat is jouw persoonlijke stijl? En hoe zien we die terug in je ontwerpen?

Ik zei altijd dat ik geen eigen stijl heb. Wel hoor ik van steeds meer mensen in mijn omgeving dat ze mijn ‘handtekening’ herkennen in mijn ontwerpen. Ik maak vaak gebruik van rustige kleuren, veelal aardetinten. En ik gebruik graag natuurlijke materialen zoals hout, linnen en staal. Ook vind ik veel planten in een interieur belangrijk. Door altijd een eye-catcher in m’n ontwerpen te gebruiken probeer ik altijd de ‘wow-factor’ in mijn ontwerpen te behalen.

Laten we het dan anders vragen, hoe ziet het er bij jou thuis uit?

Thuis heb ik ook nog te maken met mijn vriend, dus daar moeten we elkaar een beetje tegemoet komen. Mijn vriend kocht het huis een jaar geleden als een echte opknapper. Alle elektra en leidingen zijn opnieuw gelegd en ook heeft hij verschillende wanden opnieuw opgebouwd. Toen ik in beeld kwam kon ik mij dus lekker bezig houden met de inrichting. Zo wilde hij bijvoorbeeld alle wanden wit. Ik kan nu vast verklappen dat er bijna geen één wand wit is ;).

Zelf ben ik van de zachte natuurtinten. De basiskleur van het huis is dan ook een zachte taupe kleur geworden (Purbeck Stone van Farrow and Ball). Mijn vriend is wat meer van de stoere robuuste materialen, junglebehang en leren banken. We hebben daarom op de wand achter de bank en op één wand in de keuken een donkergroen behang toegepast. En de bank is ook groen geworden, niet van leer maar van fluweel. Zo combineren we onze stijlen.

Samen vinden we het mooi om het oude van het huis terug te laten komen. Zo hebben we sierlijsten op het plafond en behouden we onder meer de oude en-suite deuren.

Centaine’s kantoor in The Mixer in Apeldoorn. Een heerlijke ruimte!

Je had het net over een eye-catcher. Wat is voor jou een echte eye-catcher en hoe pas je dat in in je projecten?

Dat kan door middel van een van de producten van jullie ontwerpers, door echt een meubel met een verhaal. Dat mensen een meubel zien wat een ‘WOW’ effect heeft en waar mensen wat over kunnen vertellen.

Een mooi voorbeeld van hoe ik het op een andere manier heb toegepast in een ander project is het project in Nieuw Leusen. Bij dat project heb ik bijvoorbeeld een fotobehang toegepast met een foto uit de tweede wereldoorlog, waarop onderduikers staan die riet aan het snijden waren. Die foto is gemaakt op de plek waar het huis nu staat. En omdat er vroeger riet werd verbouwd, heb ik dat ook veel toegepast in het interieur. Zo probeer ik een huis echt persoonlijk te maken en een verhaal te geven.

Wat is de belangrijkste vaardigheid voor een interieurontwerper? En waarom is dat de meest belangrijke vaardigheid volgens jou?

Goed luisteren naar je klant, maar ook de klant zelf en de omgeving scannen! Dat is ook de reden waarom ik persoonlijk contact met mijn klanten zo belangrijk vind. Het interieur moet een vertaling zijn van de persoonlijkheid  van de opdrachtgever en geen standaard modelwoning of Pinterest plaatje. Ik betrek daarom mijn opdrachtgevers in het proces, zodat het langzaam steeds meer als hun plekje gaat voelen. Ook vraag ik naar hun dag, hoe bewegen ze door het huis bijvoorbeeld? Houden ze van natafelen of zitten ze liever met z’n allen voor de tv op een lounge bank?

Bij bedrijven vraag ik naar kernwaarden van het bedrijf, en welk gevoel een ruimte moet oproepen bij hun klanten of werknemers. Tijdens een tussenpresentatie laat ik de werknemers dan ook input geven op het ontwerp en vraag ik ze naar hun wensen.

Een interieurontwerp voor een woning in Apeldoorn. Het project wordt binnen

Wat is het ergste wat je ooit bent tegengekomen op interieurgebied?

Heb je even? Nee ik krijg echt de kriebels van geruit scanbehang, gordijnen die tot de vensterbank lopen i.p.v tot de grond en nep grasmatten in een kantoor om het ‘buitengevoel’ naar binnen te halen…

Dat klinkt inderdaad ernstig Centaine..

Hoe ben jij bezig met duurzaamheid in je vak als interieurontwerper? En wat zijn je ambities hierin?

Ik let niet heel bewust op trends, hoewel het naast niet te ontkomen is dat er altijd iets van een trend in voorkomen. Maar ik kijk echt naar wat past bij de opdrachtgever en hun manier van leven of werken. Zo voorkom je dat je over bijvoorbeeld een jaar ergens op uitgekeken raakt en iets anders wilt.

Pas je dat ook toe in de meubels die je gebruikt?

Ik kijk wel naar bijvoorbeeld welke stoffen kwalitatief heel erg goed zijn, maar dit is voor bedrijfspanden wel iets anders. Voor woningen wil ik echt goede stoffen gebruiken voor de meubels en zorgen dat de meubels echt lang mee gaan. Dus topkwaliteit meubelen. Daarnaast kijk ik heel erg naar de routing en hoe de bewoners leven om te zorgen dat ze niet na twee jaar er achter komen dat het ontwerp is gebaseerd op iets anders dan hun leefwijze. En daardoor andere meubels moeten kopen omdat deze niet passen bij hoe zij leven.

Heb je nog een tip voor de lezer van MOMAA.nl?

Vooral nu we in deze onwerkelijke periode noodgedwongen aan huis moeten zitten is het de ideale tijd om na te denken over je interieur. Creëer voor jezelf bijvoorbeeld een inspirerende werkplek in huis. Schilder dat ene wandje, voeg een mooi behang toe of wissel eens van kussens. Maak van je thuis een fijne, inspirerende en vertrouwde omgeving!

Dankjewel Centaine voor dit leuke interview! Mocht je zelf op zoek zijn naar een interieurontwerper of stylist in de regio Apeldoorn, neem gerust contact met haar op.

De foto in de header is gemaakt door Anouk Strijbos. Alle andere foto’s zijn eigendom van Centaine Creations.

€ 10 Korting op je bestelling
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en krijg korting op je eerste bestelling.
    Inschrijven
    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement