5 jaar garantie
meubelen met betekenis
rechtstreeks van de makers
100% tevredenheidsgarantie
levering < 6 weken

Concept designer Lotte Helmig van YourTailorMate: ‘Een ruimte heeft een concept nodig’

Hey, we zijn benieuwd wie je bent! Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Lotte Helmig, oprichter van Your TailorMate. De afgelopen 15 jaar heb ik gewerkt als International Concept Designer voor verschillende multinationals. Na jaren van trips over de hele wereld, het ontwerpen van verschillende (flagship)stores, shop in shops, kantoren, showrooms en beursstands heb ik begin vorig jaar besloten om voor mezelf te beginnen.  Momenteel werk ik aan verschillende projecten (groot en klein) en is het een echte mix. Zo ben ik onder andere momenteel bezig met een volledig interieur advies inclusief maatwerk voor twee huizen die gebouwd worden in Laren. Hiernaast ontwerp en richt ik het volledig nieuwe hoofdkantoor in met onder andere vijf showrooms, kantoren en de kantine van een modebedrijf.

Wat een tof project! Hoe beïnvloedt het werk wat je in het verleden hebt gedaan op zakelijk gebied, nu bijvoorbeeld hoe je het adviseren en inrichten van een woning aanpakt?

Wat ik hiervoor heb geleerd en met name het internationale werken, zorgt er voor dat ik heel breed georiënteerd ben qua stijlen en dat ik die ook allemaal kan meenemen in m’n ontwerpen. Daardoor ben ik in staat een heel divers concept op te leveren voor mijn opdrachtgevers. Alles wat ik heb geleerd en gezien neem ik mee. Daardoor zijn mijn projecten niet per sé niet heel typerend voor een bepaalde stijl, maar echt een mengelmoes. Maar wel passend bij wat de klant wil.

Ik heb ook geen voorkeur voor bijvoorbeeld woningen of kantoren. Ik creëer altijd een sfeer waar mensen zich thuis voelen, zowel in een kantoorpand of in een huis. Want ook op kantoor breng je veel tijd door, normaal gesproken voor veel mensen nog meer dan thuis. Een kantoor moet voelen als een soort tweede huis voor de gebruiker. En hetzelfde geldt voor winkels, ook daar moet een klant zich thuis voelen.

Zitten er voor jou nog grote verschillen in aanpak tussen een groot project als het inrichten van een of meerdere winkels of hoe je bijvoorbeeld het inrichten van een huis aanpakt?

Lotte Helmig van Your TailorMate

De aanpak die je hanteert als interieurontwerper is hetzelfde bij ieder project. Je begint met een moodboard, waarna alle volgende stappen als vanzelf volgen. Ik denk er niet eens heel veel over na, maar ik creëer gewoon.

De stappen die je volgt mogen dan wel hetzelfde zijn, maar de functionaliteiten van een pand en de ruimtes daarin zijn dat natuurlijk niet. Dit verschilt wel, een gebruiker van een winkel heeft totaal andere gebruiken dan een gebruiker van een woning. Wat grappig is daarin is dat mannen vrijwel altijd een bepaalde la in huis hebben, die altijd vol ligt met allemaal spullen die ze gebruiken.

In een store moet je bijvoorbeeld veel verborgen opslagruimtes maken, hoewel je die in een huis ook vaak hebt. Maar in een kantoorpand is dat weer minder noodzakelijk.

Maar de stappen blijven hetzelfde. Je moet kleuren bepalen, je moet functionaliteiten bepalen. Bepalen waar verlichtingspunten komen en hoe je die verlichting inricht. En natuurlijk toetsen bij je gebruiker en hun feedback verwerken.

Dus of het een woning is of een winkel, uiteindelijk is de aanpak hetzelfde. Daarom noem ik mezelf ook een concept designer, niet stylist. Dat doe ik omdat een ruimte een concept nodig heeft en het niet het aankleden van een bepaalde ruimte is.

Doordat ik me richt op allerlei verschillende soorten ruimtes, zorgt het er ook voor dat ik uitdaging blijf houden en ik gedwongen word om creatief te blijven denken. Ik geloof er in dat meerdere ruimtes blijven ontwerpen zorgt dat je niet in je comfortzone beland. Die uitdaging vind ik fijn.

Wat was voor jou de reden om je eigen bedrijf te starten?

Ik wilde eigenlijk altijd al wel voor mezelf beginnen. Ik werkte voor een bedrijf waar ik niet meer voldoende kon groeien. En dat was wat ik wel altijd wilde. Ik was klaar om aan nog meer verschillende projecten te werken en dat kon voor mezelf.

Wat is voor jou het grootste verschil tussen dit nu zelfstandig doen en de jaren dat je het in opdracht deed van je werkgever?

Ik werkte voor een bedrijf en alles was ik ontwierp was voor hen. Of het een winkel was, een shop-in-shop of een beursstand, het bleef van hetzelfde merk en met dezelfde merkgedachte. Nu ben ik een ontwerper die iets ontwerpt voor een klant die een idee heeft en dat vertaald wil hebben naar een ruimte. Iedere klant is weer verschillend.

Nu heb ik zoveel meer diversiteit in m’n werk, dat is zo veel leuker! Voor verschillende merken en mensen mag ik een vertaalslag maken van hun ideeën naar werkelijkheid.

Nog een verschil is: toen werkte ik zeven dagen per week, zelfs tijdens m’n zwangerschapsverlof. Nu kan ik een tandje terugschakelen qua werkdruk, alleen ben ik nu nog meer gedreven én moet ik alles zelf doen, dus het is uiteindelijk nog meer geworden. Vroeger kon ik nog bepaalde werkzaamheden uitbesteden aan collega’s, dat maakte het makkelijker.

Ik vind het leuker om dit zelf te doen en alles te laten groeien, maar op den duur heb ik misschien wel een team nodig als mijn bedrijf groeit. Die me kunnen ondersteunen met alles wat ik doe.

Waarom heb je eigenlijk gekozen voor dit vak?

Ja het is een vak, dat klopt, maar het is volledig wie ik ben. Ik vind mijn werk oprecht het allerleukste wat er is en krijg er veel energie van waardoor het niet als werken voelt. Ruimtes creëren, inrichten, compleet nieuwe concepten uitdenken en deze tegelijk ook realiseren, geeft mij zoveel voldoening! De samenwerking opzoeken met klanten, opdrachtgevers en met zoveel mooie professionals en specialisten om mij heen, meubelmakers, aannemers. Zonder hen ben je nergens!

Lotte Helmig van Your TailorMate bij het laten zien van haar werk aan een opdrachtgever

Het resultaat van haar werk wordt aan de opdrachtgevers getoond

Waarom is het volledig wie jij bent?

Oeh, dat is lastig uitleggen. Omdat alle facetten van dit werk het leukste zijn om te doen. Kop-staart projecten, wat je hebt in ons vak vind ik leuk om te doen, het is heel creatief wat we doen. Tegelijkertijd moet je ook commercieel nadenken, het moet niet alleen mooi zijn maar ook functioneel. Ik ben creatief, maar ook zakelijk en dus is het precies wat ik ben. Daarnaast ben ik goed in menselijk contact en al deze eigenschappen heb je allemaal nodig voor ons vak. Ik probeer altijd de randjes op te zoeken en er soms overheen te gaan. Dat doe ik in m’n ontwerpen, maar ook in het leven.

Een voorbeeld van over het randje heen gaan is bijvoorbeeld een kleurencombinatie die op het randje is. Ook heb ik een keer een kast ontworpen voor een winkel, die was 5,5 meter hoog. Dat is echt een ‘living wall’ geworden. De meesten zeggen dan: ‘dat is te hoog, dat moet je niet doen’. Dat is voor mij dan een uitdaging en voeg ik dan toe in het ontwerp om het randje op te zoeken. Het zit in kleurcombinaties, stofcombinaties.

Kastenwand in winkel ontworpen door Lotte Helmig

De winkel in Antwerpen met een kastenwand van wel 5 meter hoog.

Of het kantoorpand waar ik nu mee bezig ben, die wilden een stalen pui. De pui die ik ontworpen heb, bestaat uit 4 pivoterende stalen deuren die draaien en die kunnen een hele ruimte openen. En tegelijkertijd geeft dit een heel mooi gevoel. Ik ga zeker niet voor het geijkte.

Wat vind je het mooiste aan je vak?

Opdrachtgevers en klanten blij maken met het eindresultaat. Dat ze positief verbaasd zijn, zich thuis en prettig voelen in de ruimte, het kantoor, huis of de winkel die je voor ze hebt ontworpen. Maar ook het moment dat iets gebouwd en af is en dat je hebt zien ontstaan vanaf tekening tot aan het eindresultaat.

Welke successen heb je tot nu toe behaald met je ontwerpen?

Oei, wanneer is iets een succes? De winkels die open zijn gegaan ben ik stuk voor stuk heel tevreden en blij mee. Ze hebben allemaal iets unieks. Het nieuwe kantoor waar ik nu volop mee bezig ben wordt echt te gek en weer totaal anders. Ik ben blij met alle ontwerpen.

Wat is jouw grootste droom voor je bedrijf?

Dat ik kan blijven doen wat ik nu doe. Verschillende projecten, binnen en buitenland. De perfecte mix hebben van kleine en grote projecten, particulier en zakelijk.

Welk project wat je hebt ontworpen ben je tot nu toe het meest trots op en waarom?

Het nieuwe hoofdkantoor waar ik nu volop mee bezig ben wordt echt te gek en weer heel anders dan voorgaande projecten. Helemaal omdat het een gigantisch pand is met een bijzondere vorm! Het ontwerp is heel eigen, hopelijk inspirerend en tegelijkertijd een plek waar iedereen zich goed voelt. Tegelijkertijd moet het ook goed werkbaar zijn en niet alleen esthetisch mooi natuurlijk.

En wat ontzettend leuk is aan dit gebouw, is dat het de vorm heeft van een boot. En dat maakt het nog extra bijzonder en uitdagend. Want dan krijg je hele andere uitdagingen dan bij een gewoon, vierkant of rechthoekig gebouw.

Een gebouw met deze vorm inrichten geeft wel een andere uitdaging dan een ‘standaard’ vierkant of rechthoekig gebouw.

Hoe zorg jij er voor dat zo’n groot kantoor niet alleen een mooi plaatje is, maar ook functioneel goed is voor de gebruikers?

Door de ruimtes op te delen. En dan per ruimte te gaan beoordelen wat die ruimte of de gebruikers nodig hebben. In het voorbeeld van dat hoofdkantoor krijg ik dan van tevoren te horen dat er vijf showrooms in moeten van een bepaald aantal vierkante meters. Dan kijk je naar de vorm van het gebouw en ga je lijnen zetten. Je bepaalt de routing van de gebruikers en daarna ga je pas kijken naar wat een specifieke ruimte nodig heeft.

Ik zet de pet van een gebruiker van een gebouw op, van de mensen die er werken. Om zo te kijken wat die nodig hebben. Dan kijk ik bijvoorbeeld: Hier lijkt het me prettig om te zitten met een bureau en hier om de kleding op te hangen. Ik deel de ruimte op in functionaliteiten. Zitten, werken, verkopen en relaxen in dit gebouw.

Een bijzondere vorm zorgt er voor dat het uitdagender is. Het is minder makkelijk. Hierdoor word je uitgedaagd om daarmee goed om te kunnen gaan. Toen we het pand voor het eerst binnen kwamen, leek het net een gevangenis. Het was vier verdiepingen hoog en rondom waren van die balustrades, zoals je wel eens ziet in een film van zo’n Amerikaanse gevangenis. Die heb ik allemaal weggehaald en glazen afscheidingen neer laten zetten. Hierdoor is het pand fysiek niet breder geworden, maar optisch wel. Alles lijkt ineens veel ruimer. Daarnaast is het hele pand gestript van binnen. Dat was toch wel even een zenuwachtig momentje, want het is het grootste pand wat ik tot nu toe heb gedaan.

Als we het dan over meubels hebben die je gebruikt, wat vind je daar dan het belangrijkste in je ontwerpen?

Een meubel moet functioneel, tijdloos en qua design simpel zijn met iets van een verrassend detail. Bijvoorbeeld een houten tafel met knalgele poten; ‘surprising design’. Ik let op het materiaal en gebruik het liefst zoveel mogelijk natuurlijke materialen of iets wat op een juiste manier gemaakt is. Craftmanship!

Je hebt het over craftmanship, vakmanschap. Vind je het dan ook belangrijk dat de meubelen die je aanbiedt, gemaakt zijn door een echte meubelmaker?

Ik werk het liefste met meubelmakers die ik ken of meubelen van ontwerpers die ik ken, maar niet altijd laat het budget het toe om alle meubelen van een meubelmaker te laten komen. Het gebeurt bijvoorbeeld vaak dat één item van een meubelmaker komt en de rest zijn ‘standaard’ meubelen. Wanneer het budget het toe laat gebruik ik nog meer bijzondere meubels van meubelmakers.

Ik wil sowieso dat het project een item of meubel heeft dat het ‘WOW’ effect geeft. Een voorbeeld daarvan is de kastenwand in de winkel, die is op maat gemaakt door een meubelmaker. Of de twee projecten in woningen waar ik nu mee bezig ben, daarbij wordt in ieder huis een op maat gemaakte kast uitgevoerd. Die moeten ook zorgen voor datzelfde ‘WOW’ effect. Daarmee kan ik het verschil maken tussen een standaard ingericht huis en een ‘ontworpen huis’.

Welke werkzaamheden in het interieurontwerpen vind je het leukste om te doen?

Eigenlijk alle werkzaamheden. Je hebt namelijk alle werkzaamheden nodig om tot het perfecte en gewenste eindresultaat te komen.

Dat geloven we, maar als je toch echt iets zou moeten kiezen, heb je dan geen favoriet?

Dan kies ik toch echt voor het bedenken, het creëren. En dat dan vastleggen, dus het tekenen. Het is zo tof om je ideeën uit te werken en op papier vast te leggen. Wat ook één van mijn favoriete werkzaamheden is, is het contact met de mensen. Om hun verhalen te horen, maar ook om ze uit te leggen wat de gedachte achter mijn idee is.

Dit is een van Lotte’s favoriete werkzaamheden: het uitwerken van ruimte tot 3D-animatie

Waarom is dat dan jouw favoriet?

Omdat ik dat het leukste vind: iets creëren. Van het maken van iets krijg ik heel veel energie. Iets bedenken waar een klant ontzettend blij van gaat zijn. Het minst leuke vind ik het maken van kostenplaatjes in Excel. Ik kan het gelukkig, maar ik word er niet heel bij van. Het is echt een moetje. Maar het is wel belangrijk voor tevreden klanten.

Daarnaast vind ik het ook erg leuk om te combineren tussen dure items en goedkope items. Het is heel makkelijk om alleen maar design uit te kiezen, want dat is standaard mooi. Maar combinaties van goedkope items en een enkel item wat duurder is, is een veel leukere uitdaging.

Wat is jouw persoonlijke stijl? En zien we die terug in je ontwerpen?

Ja zeker. Ik heb een stijl waar veel gelaagdheid in zit. Een schil van buiten naar binnen. Ik probeer ruimtes zoveel mogelijk in zijn geheel te gebruiken van bovenaf en van beneden. Ook combineer ik vaak mannelijke en vrouwelijke elementen, denk aan vierkante en rechte vormen in combinatie met ronde elementen. Alles wat ik tot nu toe heb ontworpen is licht qua kleur. Het hele concept wordt overal doorgevoerd, ook in de meubels die gebruikt worden.

Tevens zoek ik een combinatie van harde en stoere materialen gemixt met zacht. Voor alles geldt eigenlijk: ‘Opposites attract!’

Je zegt dat je vaak mannelijke en vrouwelijke elementen gebruikt. Merk je dat onderscheid in stijl ook bij je mannelijke vs vrouwelijke klanten?

Ja. Vrouwen willen graag toch zacht en kussentjes en dingetjes. Mannen vaak niet. Deze combineer je dan. Door bijvoorbeeld een maatkast te ontwerpen die heel strak is van vorm, maar een vrij zachte, vrouwelijke kleur heeft. Daar zitten ook wel weer wat stoere elementen in zoals hout of staal. Door open vakken toe te voegen kan de vrouw haar spullen daar weer in kwijt, zoals een mooie kandelaar. Dan is het geframed in een vast kader. Net als een lijst van een schilderij. Daar zit een mooie lijst om heen, waardoor het is ingekaderd. Er zit een passe-partout omheen waardoor het niet meer voelt als gefröbel.

Door hard met zacht te combineren, hoeken met een zachte kleur kun je een mooi compromis bereiken in de smaken tussen jou en je partner.

Ik geloof ook niet in less is more. Je kunt best meerdere accessoires toepassen. Maar groepeer je losse items, zodat het een groter effect heeft.

Wat is de belangrijkste vaardigheid voor een interieurontwerper volgens jou?

Het grote geheel zien, in plaatjes denken, luisteren naar de behoeftes van de klant en deze op een juiste manier te vertalen.

Hoe ben jij bezig met duurzaamheid in je vak als interieurontwerper?

Ik probeer dit zeker mee te nemen. Steeds vaker eigenlijk. Zo heb ik voor een project laatst een stoel besteld waar de stof helemaal is gemaakt van gerecyclede petflessen. Wat een super initiatief!

Heb je nog een tip voor de lezer van MOMAA.nl?

Durf! Dat is denk ik wat ik wil zeggen. Durf te doen. Kies juist eens voor een andere kleur dan je normaal gesproken zou doen. Als het echt niet bevalt, schilder je gewoon opnieuw.

Ga eens uit je comfort zone, kies eens voor een bijzonder meubel, voor een die je eigenlijk net te bijzonder vindt. Dat pakt vaak verrassend goed uit.

Lotte, dankjewel voor dit leuke interview! Ben je zelf op zoek naar een concept designer voor jouw winkel, kantoorpand of woning? Neem dan contact op met Lotte Helmig. Je vindt haar website hier.

Alle foto’s zijn eigendom van Lotte Helmig en Yourtailormate.com. De header foto is gemaakt door Sjoerd de Booij.

€ 10 Korting op je bestelling
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en krijg korting op je eerste bestelling.
    Inschrijven
    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement