5 jaar garantie
meubelen met betekenis
rechtstreeks van de makers
100% tevredenheidsgarantie
levering < 6 weken

Wat is het verschil tussen gefineerd, massief hout, HPL en melamine?

Een meubel of kast kun je maken met vele materialen, van natuurlijke materialen als hout tot aan beton. Maar ook tussen hout en hout zit verschil. Een meubel is te verkrijgen als massief hout, maar ook als gefineerd hout of met een afwerking van HPL. Maar wat is precies het verschil tussen die laatste drie? Veel klanten vragen ons wat het verschil is tussen deze drie varianten. In deze blog gaan we daarop in. We lichten iedere soort toe, met hun voor- en nadelen.

Massief hout

Noesten in massief hout

Een meubel van massief hout wil zeggen dat het meubel volledig uit hout bestaat. Een massief eiken meubel, is dus volledig van eiken gemaakt. Net als massief teak of een andere houtsoort. Doordat het volledig van hout is, is het zeer sterk.

Massief hout is hout wat echt uit de natuur is gekomen en daarmee heeft het altijd last van noesten. Noesten komen namelijk van zijtakken van bomen en die heeft iedere boom. Loop maar eens het bos in en probeer er eens één zonder te vinden. We durven er wel een weddenschap over aan dat je die niet kunt vinden 🙂

Voor en nadelen van massief hout

Werken met massief hout heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Hieronder lichten we de belangrijkste voor je uit.

Massief hout laat zich makkelijk kleuren, hierdoor kun je vrijwel alle kleuren van de regenboog toepassen voor jouw meubel. Wij bij MOMAA zijn er fan van om zo veel mogelijk de natuur te laten zien, dus we zullen je vaak aanraden om het pure hout met een blanke lak af te werken in plaats van het te verbergen onder een kleurtje.

Massief hout leeft en is uniek. Het is een natuurproduct en elke boom is uniek. Hierdoor is elk meubel waarin met massief hout gewerkt wordt net weer even anders. Hierdoor heb jij een uniek meubel in huis staan.

Doordat iedere boom altijd zijtakken heeft gehad, is het niet mogelijk een meubel te leveren zonder noesten. Wil je dus een meubel zonder noesten? Dan kun je beter voor fineer of een afwerking van HPL kiezen. Wat dat is leggen we verderop uit. Noesten kunnen wel altijd opgevuld worden, waardoor er geen troep in kan komen. Of je dit wilt is aan jou als klant.

Massief hout werkt altijd. Met werken wordt bedoelt dat het uitzet of krimpt doordat het meubel vochtigheid uit de lucht opneemt. Hierdoor kunnen er vervormingen in het hout komen of kan het zelfs scheuren. Dit is een nadeel van massief houten meubelen, maar kan worden voorkomen. Door het al voordat het in een meubel wordt verwerkt goed te laten drogen wordt dit voorkomen. Bij MOMAA en de bij ons aangesloten meubelmakers werken we uitsluitend met goed gedroogd hout om te voorkomen dat dit gebeurd.

Massief houten meubels zijn nooit volledig doorlopend over het volledige oppervlak van een meubel. Dit komt doordat bomen over het algemeen niet veel breder groeien dan een doorsnede van 45 centimeter. Vaak zelfs nog minder, 30 centimeter is een veel voorkomende breedtemaat. Wanneer je tafel dan bijvoorbeeld 120 centimeter breed is, bestaat deze vaak uit vier delen die tegen elkaar in zijn verlijmd en tegen elkaar in werken.

Een meubel van massief hout heeft een nadeel. Doordat het massief is, is het ook erg zwaar. Hierdoor is het minder handelbaar, moeilijker in je eentje te monteren en lastig met verhuizen. Probeer maar eens een massief eiken tafel de trap op te krijgen je appartement in…

Onderhoud van een massief houten meubel

Een massief houten meubel wordt vaak afgelakt om zo de levensduur van het meubel te verhogen. Hiermee wordt ook voorkomen dat er snel vlekken of andere beschadigingen op het meubel komen. MOMAA geeft je de keuze om je meubel wel of niet te lakken, maar wij adviseren om dit eigenlijk altijd te doen. Met veel lakken is tegenwoordig nauwelijks meer te zien dat het meubel gelakt is en het zorgt voor een veel langere levensduur van jouw droommeubel.

Bij vlekken op een massief houten meubel, ga je met een vochtige doek met onverdund wasmiddel over de vlek heen. Daarna ga je er nogmaals overheen, maar dan met een vochtige doek van schoon water en wrijf je het droog met een droge doek.

Op massief houten meubelen gebruik je nooit een schuurspons, ammoniak of een ander agressief schoonmaakmiddel. Daarmee beschadig je het materiaal.

Fineer

Een meubel met een fineer afwerking is net iets anders dan een massief meubel. Dit komt door de fineer afwerking. Fineer is een heel dun laagje echt hout. Het wordt verlijmd op spaanplaat, MDF of een andere ondergrond. Meestal is het laagje nog dunner dan een millimeter, vaak zelfs maar 0,6 millimeter. Fineer is dus niet het hoofdmateriaal, maar slechts de afwerking.

Voor en nadelen van fineer

Fineer heeft een aantal voor- maar ook nadelen, om mee te werken. Veelal voordelen, maar ook wel enkele nadelen.

Het heeft geen noesten en nerven, omdat het in de fabriek kan worden geselecteerd en de noesten er uit worden gehaald. In het (Engelstalige) filmpje hieronder is mooi te zien hoe de productie van fineer gaat.

Fineer is geschikt voor meubels met grote oppervlakten, zoals kasten of andere meubels. Doordat het slechts een dun laagje hout is, is het niet gevoelig voor luchtvochtigheid. Daardoor vervormt of scheurt fineer niet snel en heeft het een hele lange levensduur.

Als fineer goed verwerkt is, kun je het nauwelijks onderscheiden van een meubel van massief hout. Dit komt doordat het een echt laagje hout is. Hierdoor heeft het de mooie, natuurlijke en chique uitstraling van massief hout, maar heb je de voordelen van fineer.

Doordat het slechts een dun laagje is, met daaronder een lichtere soort plaatmateriaal zijn meubelen met fineer een stuk lichter dan massieve meubelen. Ze zijn hierdoor een stuk handelbaarder, waardoor ze makkelijker te monteren en eventueel te verhuizen zijn.

Fineer is wat kwetsbaarder dan bijvoorbeeld kunstof of massief hout. Als je per ongeluk iets wat puntig is er in zet, zoals een mes ga je er gauw doorheen of ontstaat er een flinke kras. Het blijft een natuurmateriaal. Ook is fineer gevoelig voor hitte, het is dus verstandig om geen hete pannen, kopjes koffie of thee rechtstreeks op je fineer te zetten. Gebruik hiervoor een onderzetter, hierdoor heb je veel langer plezier van je meubel!

Onderhoud van fineer

Met een massief houten meubel maakt het niet uit als het materiaal na vlekken bevat. Door te schuren haal je een klein laagje van ‘t massieve materiaal af en heb je weer een geheel nieuw meubel. Dat is met fineer niet mogelijk. Doordat het slechts een dun laagje is, schuur je er doorheen. Hieronder zit je dan direct op het plaatmateriaal waarvan je meubel is gemaakt. Hierdoor is slechts beperkt onderhoud mogelijk van je mooie meubel.

Bij vlekken neem je fineer af met een vochtige doek en onverdund afwasmiddel. Daarna ga je er weer met een vochtige doek met schoon water overheen. Met een droge doek maak je daarna het materiaal weer droog. Fineer maak je absoluut niet schoon met een schuurspons, ammoniak of ander agressief schoonmaakmiddel.

HPL of melamine? Met kunstof houtlook.

Naast bovenstaande mogelijkheden met echt hout, is het tegenwoordig ook mogelijk een meubel af te werken met kunstof met een houtlook. Dat klinkt erg raar, maar de afgelopen jaren heeft de techniek hierin niet stil gezeten. Kunstof houtlook lijkt daardoor steeds meer op echt hout. Het heeft de voordelen van kunstof, maar ziet er dus ook steeds beter uit als echt hout. Het verschil wordt steeds moeilijker te onderscheiden.

Zoals met alle materialen is het hierin van belang om te kiezen voor de juiste leverancier van HPL. Hoe goedkoper de HPL, hoe minder het lijkt op echt hout. Bij MOMAA.nl en de aan ons verbonden meubelmakers werken we alleen met de beste soorten HPL.

HPL is ook weer een andere naam voor laminaat. Melamine is ook een soort kunstof die gebruikt wordt. Het verschil tussen beiden is dat melamine een stuk dunner is dan HPL, waardoor het vaak wordt gebruikt voor de binnenkant van bijvoorbeeld kasten.

Wat zijn de voor- en nadelen van HPL?

HPL heeft ten opzichte van de andere varianten een aantal voordelen, maar kent ook wat nadelen, die zeker mee genomen moeten worden in je keuze voor een materiaalsoort.

Het grootste voordeel van HPL is de prijs. Het is meestal goedkoper dan massief hout en fineer, dit komt door het productieproces. Bij het productieproces wordt geen gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, waardoor het goedkoper is. Al het werk kan in de fabriek plaats vinden. Hieronder kun je een mooi (ook weer Engelstalig) filmpje vinden van het productieproces van HPL.

Een HPL laag is meestal iets dikker dan een fineerlaag en is harder dan een massief hout. Het is erg krasvast en steviger, hierdoor kan het erg goed tegen een stootje en zware belasting. Het wordt vaak gebruikt voor aanrechten, bureaus, zitbanken en andere plekken waar het veel te verduren heeft.

Een voordeel van HPL is dat de houttekening van de meubels altijd hetzelfde zijn. Dit is mooi, maar aan de andere kant is het dus geen natuurlijk materiaal. Wanneer er een uniforme uitstraling nodig is in een project, kiezen we daarom soms voor een HPL afwerking op materialen.

Een nadeel van HPL is dat het iets kwetsbaarder is op de randen dan fineer en massief hout. Hierdoor is er kans op kleine beschadigingen op de hoeken en randen. Dit komt vaker voor bij goedkopere HPL dan bij de duurdere soorten die door MOMAA gebruikt worden.

Ondanks dat de verschillende HPL soorten steeds beter worden, is er echter nog wel een nadeel. De uitstraling valt toch nog wel vaak van massief te onderscheiden, ook al zitten er tegenwoordig zelfs reliëfs in HPL.

Onderhoud van HPL

Nog een groot voordeel van HPL, waar veel mensen erg blij mee zijn is het gebrek aan onderhoud. Je hoeft vrijwel geen onderhoud aan HPL te doen, in tegenstelling tot fineer of massief hout wat regelmatig moet worden geolied of soms zelfs geschuurd. Warm water en een niet krassend schoonmaakmiddel is voldoende om je meubel mooi te houden.

Je mag absoluut geen schuursponsje of agressief schuurmiddel gebruiken op HPL. Hiermee schuur je de buitenste beschermende laag weg en kom je niet meer af van de volgende vlek.

Wat moet ik kiezen?

Ondanks alle uitleg, blijft het een persoonlijke keuze welk materiaal u kiest. Er spelen zoveel verschillende factoren mee die van belang kunnen zijn bij een keuze, dat het niet mogelijk is om de keuze te mogen maken. Als meubelmakers werken we het liefst met een natuurlijk product, dus met volledig massief hout. Maar ook met de andere materiaalsoorten werken we erg graag. We kunnen van alle materiaalsoorten de mooiste meubels voor je maken.

Naast deze materialen zijn er nog tal van andere materialen die wij als meubelmakers gebruiken voor jouw meubel. Bijvoorbeeld glas, voor tafelbladen, kasten en roomdividers. Of wat tegenwoordig erg veel gebruikt wordt, is beton. Het wordt verwerkt in keukenbladen, buitenmeubels en zitjes.

Weet je niet zeker welk materiaal je moet gebruiken? Wij helpen je graag met een advies.

€ 10 Korting op je bestelling
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en krijg korting op je eerste bestelling.
    Inschrijven
    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement